Nyhet

Ny tub för att mata vatten till kraftverket i Hällsjön installerad

Vi står på historisk mark. Det var här, i den lilla byn Hällsjön, som världens första kommersiella trefasöverföring togs i drift 1893.

Elektriciteten överfördes via en 15 kilometer lång kraftledning till gruvsamhället i Grängesberg och markerade starten för det svenska stamnätet.

Trefastekniken hade utvecklats och patenterats av ingenjören och uppfinnaren Jonas Wenström (1855–1893), vars innovationer lade grunden till Asea och bidrog till industrialiseringen av Sverige.

I dag, 131 år senare, är kraftstationen i Hällsjön fortfarande i bruk. Den ursprungliga stationen revs 1912, men delar av den finns kvar i dagens byggnad. Nu är det dags för nästa modernisering.

– Vi har bytt ut tuben som matar kraftverket med vatten från Vasselsjön. Under nästa år har vi för avsikt att byta ut maskinutrustningen, berättar Mattias Holmström, vd på VB Kraft.

Dagens maskinutrustning installerades 1953, så det börjar bli dags.

Den 500 meter långa tuben, med en fallhöjd på 45 meter, var i kraftstationens ungdomsdagar tillverkad i trä.

Elva vattenkraftstationer

VB Kraft ägs av Ludvika kommun och producerar förnyelsebar el i totalt elva vattenkraftstationer. Längs Kolbäcksån finns kraftstationer i Sunnansjö, Nyhammar, Vännebo, Hällsjön, Ludvika, Lernbo och Loforsen. I Arbogaån ligger kraftstationerna Brattfors, Kungsfors, Flögfors och Löa.

Hellsjöns kraftstation (som VB Kraft kallar den enligt gammal tradition) har en årsproduktion på runt två miljoner kilowattimmar. Det motsvarar årsförbrukningen i 400 villor med fjärrvärme eller som värmer hus och vatten på annat sätt än med el.

Storyspot

I appen Storyspot kan du lyssna på den spännande historien om Hällsjön och världens första kommersiella trefasöverföring. Ladda ner Storyspot kostnadsfritt i App Store eller Google Play.

Ekomuseum Bergslagen

Diskussioner om att göra Hällsjön till ett besöksmål i Ekomuseum Bergslagen pågår.

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 21 maj 2024

Uppdaterad: 23 maj 2024