Nyhet

Nu lanseras Sms-livräddare i Dalarna

– Tidig hjärt-lungräddning och defibrillering räddar liv.

Det säger Helen Engström och Hans-Erik Bertilsson på ambulanssjukvården i Dalarna.

– För varje minut som går utan start av HLR minskar chansen till överlevnad med tio procent. Insatsen som görs innan ambulansen kommer är oerhört viktig både för överlevnaden och återkomsten till ett normalt liv, säger Helen och Hans-Erik.

Larm via app

Sedan 23 maj är Dalarna anslutet till systemet Sms-livräddare. Systemet larmar frivilliga med kunskap i HLR till misstänkta hjärtstopp utanför sjukhus. Larmet kommer via en app, som visar vägen till den drabbade och var de närmaste hjärtstartarna finns.

– Jag är glad att vi har chansen att tillsammans rädda fler liv i vår region. Nu vill vi uppmana fler frivilliga att registrera sig i appen, särskilt på landsbygden där blåljusen kan ha längre framkörningssträcka, säger Lena Söderqvist, projektledare för Sms-livräddare i Region Dalarna.

HLR-kurs

För att registrera sig som frivillig livräddare ska man vara över 18 år och ha kunskaper i HLR.

– Det är bättre att göra någonting än ingenting alls. För den som vill lära sig HLR finns kurser att gå, säger Helen och Hans-Erik.

Anställda i Ludvika kommun går vart femte år HLR-kurs genom jobbet.

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 23 maj 2024

Uppdaterad: 23 maj 2024