På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Intressanta fakta om bipolär sjukdom

Peter Hagland

Distriktsläkare Peter Hagland föreläste för ett sjuttiotal åhörare om bipolär sjukdom

Psykiatriska sjukdomar delas in i fyra områden inom den psykiatriska specialistvården: psykossjukdomar, affektionssjukdomar, ångestsjukdomar och funktionsnedsättning/handikapp, säger Peter. Han konstaterar också att depression i sig inte är en sjukdom, det är ett tillstånd inom något av de fyra områdena. Han hävdar också att nedstämdhet kännetecknas av att ha en oförmåga till känslor som glädje, sorg eller ilska.

Orsak

1-4 % av befolkningen har bipolär sjukdom, den debuterar ofta i 18-20-årsåldern. Det finns ingen skillnad mellan kvinnor och män. Peter säger atten möjlig orsak till att en person har bipolär sjukdom kan vara genetisk, biologisk eller vara utlöst av miljömässiga orsaker. Dock hävdar Peter att alla med genetiska anlag inte får sjukdomen.

Symtom

Personen med bipolär sjukdom har snabba byten mellan stark glädje och arbetsiver till en intensiv vrede. Personen växlar mellan maniska, upprymda tillstånd och depressiva, apatiska perioder. Det kan ta omkring 10 år att få en diagnos på bipolär sjukdom. Det beror på att det kan vara svårt att sammankoppla svaga symtom och problematik, det kan även finnas en viss kunskapsbrist hos läkarna som ska ställa diagnos. Sjukdomen är kronisk och går i skov.

Behandling

Patientutbildning är viktigt för att omgivningen/anhöriga ska få ökad förståelse och den sjuka ska få insikt och lära känna sina symtom. Strategier som minskar stress är viktigt att skapa. Peter avslutar föreläsningen med att betona att läkemedel minskar risken för skov och håller personen i ett balanserat tillstånd.

Arrangörer

De som arrangerade föreläsningen var nätverket om psykisk ohälsa, dvs anhörigstöd och folkhälsa i Ludvika och Smedjebackens kommuner, Västerbergslagens samordningsförbund Finsam och Studieförbundet Vuxenskolan. Inför 2019 är fyra kvällsföreläsningar och fyra frukostmöten inplanerade. Datum för dessa kan läsas på deras hemsida samt i evenemangskalendern hos turistsidan Visit Dalarna. 

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-26

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N2.sitevision-cloud.net · 22/02 11:17:52