På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Den stora lastbilen kommer dundrande.

Den stora lastbilen kommer dundrande.

Skakande upplevelse för elever — så skapas en bild av malm under Blötberget

Den stora lastbilen, ”vibroseis truck”, får hela marken att skaka. Eleverna från Lorensbergaskolan får bevittna hur en seismisk skattkarta blir till.

Här läses vibrationerna av.

Här läses vibrationerna av.

Den 3D-seismiska undersökningen som pågår har som mål att visa hur stor malmkroppen under Blötberget faktiskt är, alltså dess utsträckning.

Projektet heter Smart Exploration, är EU-finansierat och samlar intressenter från elva europeiska länder. Ludvika kommun är en sådan.

– Det här är ganska unikt, konstaterar Charlotte Olsson, till vardags miljö- och hälsoinspektör på Ludvika kommun.

Sprider kunskap

Hon har fått privilegiet att lägga ungefär en månads tid varje år på projektet. En viktig del av det är spridning av kunskaperna till övriga samhället – inte minst unga. Under fredagen samlades högstadieelever från Lorensbergaskolan för att se hur mätningen går till.

Alireza Malehmir, professor i geofysik på Uppsala universitet, gav eleverna en utförlig beskrivning av projektet. Ett av syftena är att utveckla kostnadseffektiva metoder för att ta reda på malmförekomster utan att göra för stor påverkan på skog och mark.

1 300 mätare

Eleverna fick själva bidra genom att gräva ner några av de 1 300 mätare som ska fånga upp ”ekot” från vibrationerna. Dessa skapas av lastbilens flera ton tunga platta undertill och studsar mot malmen djupt nere i berget.

Bilder av malmkroppen finns redan, men inte så utförliga som de man nu hoppas skapa med databearbetning.

Utvecklar produktion

Gruvutvecklingsbolaget Nordic Iron Ore AB är också en viktig del av projektet. Bolaget har målsättningen att återuppta och utveckla järnmalmsproduktionen i Ludvika Gruvor i Blötberget och Håksberg, samt att utveckla det mellanliggande Väsmanfältet.

I sammanhanget ska nämnas att i onsdags var elever från VBU på besök hos Smart Exploration.

Relaterad information

Sidan senast uppdaterad: 2019-05-13

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N2.sitevision-cloud.net · 18/07 05:00:00