TEXT: Skärpta allmänna råd i Dalarna. Illustration av ett virus.

  Beslut och riktlinjer gällande Covid-19

  Skärpta allmänna råd i Dalarna samt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare.

  För att minska risken för smittspridning är det viktigt att allmänheten följer Folkhälsomyndighetens och Region Dalarnas rekommendationer. Ludvika kommun följer myndigheternas information och rekommendationer.

  Skärpta allmänna råd i Dalarna för att bromsa smittspridningen

   

  Det här gäller:

  • Avstå från att göra onödiga resor både inom och utom regionen. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Avstå från att delta i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Undantag är idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare, som kan genomföras.
  • Undvik fysisk kontakt med andra personer än de man bor tillsammans med. Det innebär att man ska avstå från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.
  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivare bör uppmana personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, samt erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör undvikas. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

  Läs mer på:


  Lokalt förbud i Dalarna – max åtta personer

  Länsstyrelsen i Dalarna har fattat ett lokalt beslut om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Det innebär att man får vara som flest åtta personer även vid sittande publik. Beslutet gäller tills vidare.

  Regeringens undantag på att man får vara 20 personer vid begravning gäller även i Dalarna.


  Det här gäller för Ludvika kommuns verksamheter

  Ludvika kommun anpassar sina verksamheter efter de skärpta allmänna råd som Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Dalarna beslutat om, samt det förbud som regeringen väntas besluta om.


  Ludvika bibliotek, med filialerlänk till annan webbplats

  Biblioteket tar emot ett begränsat antal besökare som har 15 minuter på sig för nödvändiga uppgifter som att låna och lämna tillbaka böcker. Bord och sittplatser stängs och tidningsrummet begränsas.

  Läs mer på bibliotekets sida.


  Idrottshallar

  För samtliga idrottshallar i Ludvika kommun gäller att föreningar med barn- och ungdomsverksamhet får bedriva träningar för barn födda 2005 och senare. Hallarna är inte möjliga att bokas av allmänhet för privata sammankomster eller aktiviteter.

  Läs mer på Sporthallens sida


  Simhallar

  Simhallarna i Ludvika och Grängesberg öppethållande anpassas för allmänheten, det vill säga max 25 personer samtidigt. Simundervisning med koppling till våra skolor kommer att fortsatt genomföras i våra lokaler.

  Läs mer på Sporthallens sida


  Ishall

  Allmänhetens åkning i ishallen fortsätter med restriktioner i tid och av antal åkare till 25 personer.

  Läs mer på ABB Arenas sida


  Haffas, fritidsgårdar samt omsorgsfritiden

  Har öppet för sina målgrupper men med begränsning i hur många personer som kan vistas i respektive lokal, för att kunna hålla avstånd. Kommunen gör bedömningen att det är bättre att ungdomarna samlas i vår verksamhet, med vuxna, än att de själva ordnar samlingsplatser.

  Läs mer på Fritidsgårdar/Ungdomens hus sida


  Mötes- och konferenslokaler samt Konsthall

  I första hand ska fysiska möten och folksamlingar undvikas. Uthyrning endast till kommunens verksamheter, näringslivet samt föreningslivet vid behov för att kunna hålla avstånd. Lokaler är ej möjliga att bokas av allmänhet för privata sammankomster eller aktiviteter.


  Öppna förskolan

  Öppna förskolan har öppet. Här gäller att besökare ska vara friska och börja med att tvätta händerna noga – även de minsta barnen. Vuxna håller avstånd till varandra. Som mest får tio personer vistas i lokalerna – barn, föräldrar och personal.

  Läs mer på VillGotts sida


  Förskolor och fritidshem

  Lämning och hämtning sker med hänsyn till rådande läge. Om barn haft symtom i mer än ett dygn och inte testas behöver de stanna hemma i minst sju dygn. Friska barn och elever i ett hushåll där någon är sjuk i covid-19 kan gå till förskola och fritidshem, men ska i övrigt följa förhållningsregler.

  Läs mer på sidan Information om Corona-viruset för förskolor och skolor


  Grundskolan

  Skol- och fritidsbarn får lämnas och hämtas utomhus, vårdnadshavarna ska inte gå in i lokalerna om det inte är absolut nödvändigt. Om elever haft symtom i mer än ett dygn och inte testas behöver de stanna hemma i minst sju dygn. Friska barn och elever i ett hushåll där någon är sjuk i covid-19 kan gå till grundskola, men ska i övrigt följa förhållningsregler. Vårdnadshavare som är sjuka bör endast lämna eller hämta barn i förskola eller skola om familjen inte har en frisk ersättare och att det kan ske utan risk för att andra smittas.

  Läs mer på sidan Information om Corona-viruset för förskolor och skolor


  Kulturskolan

  Alla planerade uppvisningar/konserter/arrangemang ställs in och ersätts med digitala i den mån det är möjligt. Vi ber att inga föräldrar/anhöriga följer med in i undervisningslokalen. Orkesterverksamheten begränsas. Berörda elever och vårdnadshavare kontaktas.

  Den enskilda undervisningen fortsätter som tidigare, var noggrann med avstånden. Handtvätt innan lektion är obligatorisk.


  Gymnasieskolan (VBU)

  Västerbergslagens utbildningsförbund anpassar verksamheten på ungdomsgymnasiet efter de nya riktlinjer som trädde i kraft 23 november. Skolan går över i en blandad form av undervisning; på plats i skolan varvat med fjärrundervisning. Beslutet gäller till 22 januari 2021 förutsatt att inget annat inträffar.

  Eleverna kommer att ha möjlighet att hämta matlåda de dagar de studerar via fjärrundervisning.

  Håll i, håll ut

  Håll i, håll ut. Tillsammans kan vi bromsa smittan

  Skydda dig själv och andra från smittspridning

  En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor. Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

  • Tillsammans kan vi bromsa smittan!
  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Arbeta hemifrån om det finns möjlighet.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Avstå sociala sammanhang med större antal deltagare.
  • Testa dig vid symtom.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Sidan uppdaterades: 2020-11-25

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.