På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Du är här:

Mat inom äldreomsorgen

Vi har på Ludvika kommun sedan 1 januari 2017 bytt från färdiglagad kyld mat till att laga mat på de olika enheterna själva med hittills väldigt gott resultat. Det finns flera viktiga aspekter som rör mat inom äldreomsorgen, det handlar om god mat, god miljö och näringsriktighet. Det viktigaste förstås är näring, en balanserad kost är a och o i ett aktivt liv som äldre.

Först och främst försöker vi genom en god fett- protein- och kolhydratsbalans se till att maten även vid små portioner räcker till en hel dag av aktiviteter.
Sedan måste maten förstås vara god, det ser vi över tillsammans med våra kompetenta kockar för att nå en nivå som vi hoppas vida ska överstiga landets nivå av äldrevårdens bespisning.

Vid ålderns höst förändras behovet av vilka näringsämnen respektive vitamin och mineral som ingår i metabolism och upprätthållande av kroppsfunktioner. För våra äldre matgäster är det mycket viktigt för att kunna delta i dagens olika aktiviteter. Vi tänker här särskilt på C vitamin för att stärka immunförsvaret, kalcium och vitamin D3 för benstomme eftersom kroppen börjar bryta ner befintliga mineral redan från 55 års ålder i stigande takt med stigande ålder, och olika B vitamin samt folsyra för immunförsvarets normala funktion, samt trötthet och utmattning då i huvudsak B12 och B6.

Vi arbetar också hårt med en extra trivsam och festlig måltid på helger för att markera veckorna bättre och för att få något finare några gånger varje vecka. Vi försöker också att få in så mycket info om hur måltiderna var samt vad vi kan göra mer för det demokratiska inflytandet av våra boende och så måltiderna också motsvarar de önskemål som finns.

Relaterad information


Sidan senast uppdaterad: 2019-03-01

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Kostchef
0240-860 00

Besöksadress
Marnäsliden
Biskopsvägen 10
Ludvika

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N2.sitevision-cloud.net · 15/09 11:58:56