Föreningsbesök
Ludvika kommun har ett enormt rikt föreningsliv. I en serie föreningsbesök kommer vi att sätta fokus på några av dem.
Med början hösten 2024 kommer Ludvika kommun att genomföra en mängd föreningsbesök. Syftet är dels att synliggöra föreningarnas verksamhet, dels förtäta kontakten mellan föreningarna och Ludvika kommun.
Ett annat sätt att ta del av vårt föreningsliv är via vår aktivitetskatalog.
Finns inte din förening med i aktivitetskatalogen än? Fyll gärna i formuläret här; det tar bara ett par minuter.
Vill din förening också ha besök för att berätta om sin verksamhet? Kontakta oss på kommunikation@ludvika.se.
Här är alla besök vi har gjort under 2024:
Västerbergslagens humanistiska förening
– De mänskliga frågorna blir ofta undanskuffade i dagens samhälle. Därför tycker vi att föreningen fyller en viktig funktion. Det personliga mötet är värdefullt.
Det säger Morgan Adolfsson och Karin Rosencrantz i Västerbergslagens humanistiska förening. Arbetet med att folkbilda och sprida kunskap om humanism och humanistiska värderingar har varit den stående utgångspunkten i över 60 år. Humanistiska föreningen, som medlemmarna ofta förkortar namnet till, står neutralt i religiösa och politiska frågor.
Varje vår och höst sätter man ihop ett program med spännande föredrag. Årets höstprogram inleddes med att bokbindare Katarina Persson berättade om hantverket och bokens historia. Näst på tur, tisdag 8 oktober, är ett föredrag med Bengt Söderhäll från Älvkarleby, som kommer till Medborgarskolans lokaler och berättar om Stig Dagermans författarskap och levnadsöde. Både medlemmar och icke medlemmar är välkomna på föredragen, med rabatterat pris för medlemmar.
– Det här är hälsovård. Även själen kan dö av svält, säger Karin Rosencrantz.
– Det är fascinerande att träffa människor som brinner för ett ämne, kan berätta om det och som man får möjlighet att ställa frågor till, fortsätter Morgan Adolfsson.
Den 22 oktober hoppas föreningen på stor uppslutning i Högbergskyrkan. På dagen två veckor innan det amerikanska presidentvalet besöker Sanna Torén Björling, DN-journalist och tidigare utrikeskorrespondent i USA, Ludvika och berättar om sina intryck från det stora landet i väst.
Wäsman Ångbåt Sällskap
– Om man är tekniskt intresserad och gillar att laga och bygga saker, då är det här perfekt, säger Albin Estberger.
Han är den senaste medlemmen in i föreningen Wäsman Ångbåt Sällskap. Vid det här föreningsbesöket har han sällskap av två av grundarna, Gunnar Flisberg och Per Sjöborg, som är eniga om att föreningen behöver en rejäl föryngring.
Det var för omkring 13 år sedan de tidigare ingenjörerna slog sig samman för att bygga ångbåten Wäsman.
– Vi kunde ingenting om ångbåtar, men lärde oss under arbetets gång, berättar Gunnar.
Deras intresse för industrihistoria har en viktig roll i tillkomsten av Wäsman. Sjön har under 1800- och 1900-talet haft två ångbåtar i bruk, under en tid då det var det sätt man tog sig fram bäst på.
Då fanns det gruvor utspridda runt hela sjön. Nu handlar det förstås om resor av det mer lättsamma slaget, vid sådant som födelsedagar och andra högtidsdagar. Tre knop går den i och en resa till Sunnansjö tar två timmar.
Som sagt, nya medlemmar är varmt välkomna.
– Jag är själv uppvuxen med vedpanna, har skruvat med motorer och är praktiskt lagd. Dessutom är det kul att elda. Man är väl lite pyrotekniskt lagd, skojar Albin.
Den som är intresserad av föreningen kan kontakta Gunnar Flisberg, gflisberg@gmail.com, 070-593 29 44 eller Per Sjöborg, per.sjoborg@gmail.com, 070-598 52 51.
Ludvika motorbåtsklubb
Sedan 1927 har Ludvika motorbåtsklubb värnat båtlivet på Väsman. Det tänker man fortsätta med. Lite i det tysta gör man varje år värdefulla insatser som gynnar inte bara klubbens medlemmar, utan också den breda allmänheten.
– Vårt viktigaste uppdrag är att lägga ut sjömärken så att folk inte kör på grund, men vi gör mycket mer än så, säger Mats Norell.
Bland det som både medlemmarna och allmänheten har glädje av ingår:
- Sjösättningsramp vid Lyviken, kostnadsfri att använda.
- Mastkran, fri att låna.
- Sugtömningsanläggning.
- Tankanläggning med diesel och bensin.
- Fria båtplatser åt räddningstjänsten och Ludvika Segelsällskap.
- Sjömätning och sjökort i Väsman, både på papper och i digital form för den som vill ladda in i sin navigator.
- Grillplats och brygga vid Timmerviken och Källviken på Sollen samt grillplatser på Lövön och Granön.
– Besöksmålen är väldigt populära. Folk lägger i sin trailerbåt och gör en dagsutflykt, berättar Mats.
Intill hamnkontoret vid piren i centrala Ludvika finns 230 båtplatser i olika storlekar. Ett drygt 50-tal är lediga.
– Alla är varmt välkomna, både i klubben och för att hyra båtplats. Det gäller också de med vattenskoter.
Framåt finns förhoppningar om att kunna dra igång en enklare ungdomsverksamhet. Klubben har också en idé om att göra udden intill piren till gästhamn, där man inte behöver vara medlem för att lägga till.
Ludvika Segelsällskap
– En fin sommardag med måttlig vind är det helt fantastiskt att drivas fram av vinden utan minsta motorljud, säger Torkel Berg.
Han är ordförande i Ludvika Segelsällskap, som har sin verksamhet bakom Hitachi Energy, på samma plats som paddlarklubben. Vid bryggan byggs i skrivande stund föreningens nya omklädningsrum och längre ut på udden ligger flera sorters jollar. Medlemmarna berättar att gäster från andra delar av landet blir förvånade över att man inte ens behöver ha egen båt för att komma och vara med.
– Så det är verkligen inget stort steg att börja segla. Men vi vill gärna att man går vår seglarskola först. Vi håller den veckan före och efter midsommar, berättar Torkel Berg.
– Jag tror att det finns en föreställning om att det är svårt att segla. Det är det inte.
Föreningen har närmare 50 medlemmar – barn, ungdomar och vuxna. Säsongen pågår normalt mellan maj och september.
Kontakta oss
Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen
kultur.samhallsutveckling@ludvika.se
0240-860 00
Sidan uppdaterades: