Hammarbacken - En del av ekomuseum bergslagen

  Gör ett besök i en härlig bruksmiljö med smedsbostad och sädesmagasin med vacker utsikt över Väsman och Ludvika herrgård.

  Hammarbacken

  Ludvika Bruk anlades av Gustav Vasa på 1500-talet och var Sveriges första kronobruk för smide av stångjärn. År 1726 kom bruket i familjen Cedercreutz ägo och stannade i släkten till början av 1800-talet. De sista privata ägarna var familjen Roth, som drev bruket fram till nedläggningen år 1920. De gav verksamheten en ny inriktning vid sekelskiftet. Vid sidan om hytta och stångjärnshamrar byggdes en ångsåg för att bearbeta timmer. I Ludvika Ström anlades ett kraftverk. I ravinen på andra sidan strömmen ligger ruiner av Marnäs hytta, en bergsmanshytta med anor från 1500-talet.

  Bruksmiljön är byggd efter ett centralperspektiv. På strömmens södra sida anlades på 1750-talet kyrkan av trä. Kyrkans mittaxel kan följas över vattendraget där den går genom herrgården med flygelbyggnader. Från herrgårdens framsida utgick bruksgatan Hammarbacken. Den finns ännu kvar på toppen av kullen, men har stympats av järnväg och landsväg. Vid gatan låg smedsbostäderna, byggda kring sekelskiftet 1800 med slagg i murverket. En av de ursprungliga byggnaderna återstår. I denna har en museibostad inretts.

  Vid Hammarbacken står ett imponerande sädesmagasin i fyra våningar. Det var Ludvika järnbruks magasin för att lagra spannmål för sina anställdas räkning. Förr i tiden betalades lönerna till stor del av råvaror, varav säd var den viktigaste grunden i all mathållning. Magasinet uppfördes under åren 1803-1805 i en metod som kallas Geislers metod, då man murade med slaggflis.

  När stångjärnssmeden Granström vid bruket dog på 1780-talet och familjen stod utan försörjning, lät brukspatronen smedens son Per Granstörm utbilda sig till murare, vilket var ett nytt yrke för trakten. Per Granström murade därefter brukens alla slagghus.

  Hammarbacken är ett av Ekomuseum Bergslagens besöksmål.

  Informationsskylt finns på platsen.

  Kontakta oss

  Samhällsbyggnadsförvaltningen, Kultur- och fritidsverksamhet
  kultur.fritid@ludvika.se
  0240-860 00

  VisitDalarna

  www.visitdalarna.selänk till annan webbplats

  VisitDalarna 0771 – 62 62 62


  Sidan uppdaterades: 2019-09-16

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.