Information om Covid-19 för unga

Den här sidan är i första hand till för dig mellan 11 och 20 år som har frågor och funderingar om sjukdomen covid-19.

Den här sidan innehåller långt ifrån all information som finns om covid-19. Längst ner har vi samlat några länkar till andra myndigheter som har information om covid-19.

Kontakta oss gärna om du känner att den här sidan inte ger dig svar. Du når oss via kommunikation@ludvika.se.

Foto: Folkhälsomyndigheten.

Vad är covid-19?

Covid-19 står för corona virus disease 19. Det är sjukdomen som man får av det coronavirus som upptäcktes 2019. Det finns flera olika coronavirus.

Ordet corona betyder krona på latin och namnet kommer från att viruset har "piggar" som kan påminna om en kungakrona när man tittar på det i mikroskop.

Viruset smittar genom droppsmitta, som många andra sjukdomar. Det betyder att det sprids små droppar i luften när en smittad person nyser eller hostar.

Vad är symtom?

De flesta barn som smittas av viruset blir bara lite sjuka. Vissa personer som smittas märker det inte ens. De har med andra ord inga symtom.

De personer som får symtom, får det mellan 2 och 14 dagar efter att de har blivit smittade. Det kallas för inkubationstid.

Covid-19 kan ge många olika symtom. Vissa av dem påminner om en vanlig förkylning eller influensa (se Lista på symtom nedan). Om man har symtom ska man testa sig för covid-19. Ladda ner appen Min vård, eller kontakta din vårdcentral.

Lista på symtom

Sjukdomen är hos de flesta en luftvägsinfektion och en rad olika symtom kan förekomma. Man kan inte baserat på bara symtomen avgöra om det är covid-19 eller annan infektion. För det krävs ett test som analyseras i laboratorium.

Bland de symtom som rapporterats är framförallt:

• hosta
    • feber
    • andningsbesvär
    • snuva
    • nästäppa
    • halsont
    • huvudvärk
    • illamående
    • muskel- och ledvärk

En person som insjuknar i covid-19 kan uppvisa ett eller flera av dessa symtom. Det är ganska vanligt att man förlorar luktsinnet, och därmed smaksinnet, under en tid i samband med infektion i de övre luftvägarna. Även diarré har omnämnts.

De flesta får lindriga besvär som kan komma gradvis, och som går över av sig själva med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis svårigheter att andas och lunginflammation.

Listan över symtom kan komma att justeras efterhand. Vi uppdaterar informationen om covid-19 i takt med att ny kunskap om sjukdomen tillkommer, i den vetenskapliga litteraturen och/eller från WHO.

Det är mycket viktigt att stanna hemma när du känner dig sjuk. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet ska du ringa telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Dator och fika

Minska smittspridningen!

Om man känner sig det minsta sjuk ska man stanna hemma. Då riskerar man inte att smitta andra personer.

Eftersom många bara känner milda eller inga symtom är det svårt att veta om man har covid-19. Därför ska man alltid tvätta händerna noga, för då dödar man viruset. Man ska också se till att hosta och nysa i armvecket, i stället för rakt ut i luften.

Det är också viktigt att hålla avstånd. Det är därför många arbetar hemifrån. Alla kan inte göra det. I vissa yrken måste man vara på sin vanliga arbetsplats.

På Folkhälsomyndighetens hemsida finns mer information om smittspridning.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ungdomar som cyklar

Cykla eller gå till skolan om du kan!

Ett bra sätt att hålla avstånd till andra är att cykla eller gå i stället för att ta bussen till skolan – om du har möjlighet.

På bussar kan det vara svårt att hålla avstånd, speciellt om det är trångt.

Du som inte har något val, utan måste åka buss, kan ändå göra ditt bästa för att hålla avståndet till andra.

I skolan kan det vara svårt att hålla avstånd. Om alla hjälps åt och gör sitt bästa, så räcker det långt.

Stoppskylt

Vad menas med besöksförbud?

I Ludvika kommun är det besöksförbud på våra äldreboenden. Även nu när regeringens beslut om besöksförbud på alla äldreboenden har upphört.

Vi måstevara rädda om de som bor på äldreboenden. Förbudet är till för att skydda de äldre, som ofta blir mycket sjuka om de smittas av covid-19.

Förbudet innebär att man inte får besöka någon på ett äldreboende. Det kan finnas undantag, alltså tillfällen när man ändå får besöka någon på ett äldreboende.

På Socialstyrelsens hemsida finns mer information om säkra besök i äldreomsorgenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Löparskor

Gör sådant som känns kul!

Covid-19 har gjort att vi inte kan resa hur vi vill och besöka vilka vi vill. Men det finns fortfarande mycket annat som går att göra. Vi tycker att du ska göra sådant som är kul!

Gym, simhallar och idrottshallar får fortfarande hållas öppna. Däremot får man inte samlas mer än 50 personer vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Teater, konserter, marknader, mässor, föreläsningar och idrottsevenemang är exempel på sådana.

Ludvika kommun har satsat pengar för att unga ska ha en så bra fritid som möjligt under covid-19. Det betyder att det har ställts ut pingisbord, discgolfbanor, pumptrackbanor och fotbollsmål på olika platser runtom i kommunen.

Hur länge ska covid-19 hålla på?

Det är ingen som vet när eller om viruset försvinner. Hela världen jobbar hårt med att få stopp på smittan just nu. Så småningom blir inte lika många sjuka och då kan vi börja träffas, göra vanliga saker och resa igen.

Det finns inget vaccin mot covid-19 än. Vaccin ger man till friska människor så att de inte ska bli sjuka. Forskarna försöker skapa ett sådant vaccin, men det tar tid.

Alla olika råd och regler som talar om hur vi ska göra, är till för att sjukdomen ska spridas så lite som möjligt. Samhället har alltså en plan för hur covid-19 ska hanteras.

Kvinna med surfplatta

Här kan du läsa mer