Information om covid-19 för unga

Den här sidan är i första hand till för dig mellan 11 och 20 år som har frågor och funderingar om sjukdomen covid-19.

Information till förskola, grundskola och gymnasier om covid-19

Skolorna har ett ansvar för att motverka spridning av smittsamma sjukdomar. Det innebär till exempel att elever, vårdnadshavare och skolpersonal ska stanna hemma när de är sjuka. Det är också viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig för att minska spridningen av covid-19.

Nu räknas covid-19 inte längre som en samhällsfarlig sjukdom. Men det är viktigt att komma ihåg att det fortfarande är en allvarlig sjukdom som sprids mycket och många blir sjuka.

Den här sidan innehåller långt ifrån all information som finns om covid-19. Längst ner har vi samlat några länkar till andra myndigheter som har information om covid-19.

Kontakta oss gärna om du känner att den här sidan inte ger dig svar. Du når oss via kommunikation@ludvika.se.

Frågor och svar om covid-19

Frågor och svar om covid-19 (coronavirus) — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Ha fest, träffa kompisar eller släkten?

Covid-19 sprids vid nära kontakt och ofta i hemmiljö.

Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19.

Foto: Folkhälsomyndigheten.

Vad är covid-19?

Covid-19 står för corona virus disease 19. Det är sjukdomen som man får av det coronavirus som upptäcktes 2019. Det finns flera olika coronavirus.

Ordet corona betyder krona på latin och namnet kommer från att viruset har "piggar" som kan påminna om en kungakrona när man tittar på det i mikroskop.

Viruset smittar genom droppsmitta, som många andra sjukdomar. Det betyder att det sprids små droppar i luften när en smittad person nyser eller hostar.

Vad är symtom?

De flesta barn som smittas av viruset blir bara lite sjuka. Vissa personer som smittas märker det inte ens. De har med andra ord inga symtom.

De personer som får symtom, får det mellan 2 och 14 dagar efter att de har blivit smittade. Det kallas för inkubationstid.

Covid-19 kan ge många olika symtom. Vissa av dem påminner om en vanlig förkylning eller influensa (se Lista på symtom nedan).

Du kan använda självtest för att se om du har covid-19. Självtest finns att köpa på till exempel apoteket.

Lista på symtom

De flesta får en infektion i luftvägarna, men flera olika symtom kan förekomma. De vanligaste är snuva, feber, halsont, huvudvärk, förändrad smak och lukt, hosta, svårt att andas samt värk i muskler och leder.

De flesta får lindriga besvär som går över med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med till exempel lunginflammation och svårigheter att andas.

Det är viktigt att stanna hemma när du känner dig sjuk för att undvika att smitta andra. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet ska du ringa telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Dator och fika

Minska smittspridningen!

Om man känner sig det minsta sjuk ska man stanna hemma. Då riskerar man inte att smitta andra personer.

Eftersom många bara känner milda eller inga symtom är det svårt att veta om man har covid-19. Därför ska man alltid tvätta händerna noga, för då dödar man viruset. Man ska också se till att hosta och nysa i armvecket, i stället för rakt ut i luften.

Det är också viktigt att hålla avstånd. Det är därför många arbetar hemifrån. Alla kan inte göra det. I vissa yrken måste man vara på sin vanliga arbetsplats.

På Folkhälsomyndighetens hemsida finns mer information om smittspridning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungdomar som cyklar

Cykla eller gå till skolan om du kan!

Ett bra sätt att hålla avstånd till andra är att cykla eller gå i stället för att ta bussen till skolan – om du har möjlighet.

På bussar och tåg kan det vara svårt att hålla avstånd, speciellt om det är trångt.

Du som inte har något val, utan måste åka buss, kan ändå göra ditt bästa för att hålla avståndet till andra.

I skolan kan det vara svårt att hålla avstånd. Om alla hjälps åt och gör sitt bästa, så räcker det långt.

Löparskor

Gör sådant som känns kul!

Covid-19 har gjort att vi inte kan resa hur vi vill och besöka vilka vi vill. Men det finns fortfarande mycket annat som går att göra. Vi tycker att du ska göra sådant som är kul!

Ludvika kommun har satsat pengar för att unga ska ha en så bra fritid som möjligt under covid-19. Det betyder att det har ställts ut pingisbord, discgolfbanor, pumptrackbanor och fotbollsmål på olika platser runtom i kommunen.

Hur länge ska covid-19 hålla på?

Det är ingen som vet när eller om viruset försvinner. Hela världen jobbar hårt med att få stopp på smittan. Så småningom blir inte lika många sjuka och då kan vi börja träffas, göra vanliga saker och resa igen.

Vaccin

Covid-19 är en mycket smittsam sjukdom. Nu finns det vaccin mot covid-19. Vaccin ger man till friska människor så att de inte ska bli svårt sjuka.

Vaccination är det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom och död i covid-19.

Inget vaccin skyddar till hundra procent. Därför får vissa som blivit vaccinerade ändå covid-19, men de får då oftast en mild sjukdom.

Kvinna med surfplatta

Här kan du läsa mer