Information om Covid-19 för unga

  Den här sidan är i första hand till för dig mellan 11 och 20 år som har frågor och funderingar om sjukdomen covid-19.

  Den här sidan innehåller långt ifrån all information som finns om covid-19. Längst ner har vi samlat några länkar till andra myndigheter som har information om covid-19.

  Kontakta oss gärna om du känner att den här sidan inte ger dig svar. Du når oss via kommunikation@ludvika.se.

  Foto: Folkhälsomyndigheten.

  Foto: Folkhälsomyndigheten.

  Vad är covid-19?

  Covid-19 står för corona virus disease 19. Det är sjukdomen som man får av det coronavirus som upptäcktes 2019. Det finns flera olika coronavirus.

  Ordet corona betyder krona på latin och namnet kommer från att viruset har "piggar" som kan påminna om en kungakrona när man tittar på det i mikroskop.

  Viruset smittar genom droppsmitta, som många andra sjukdomar. Det betyder att det sprids små droppar i luften när en smittad person nyser eller hostar.

   

  Vad är symtom?

  De flesta barn som smittas av viruset blir bara lite sjuka. Vissa personer som smittas märker det inte ens. De har med andra ord inga symtom.

  De personer som får symtom, får det mellan 2 och 14 dagar efter att de har blivit smittade. Det kallas för inkubationstid.

  Covid-19 kan ge många olika symtom. Vissa av dem påminner om en vanlig förkylning eller influensa (se Lista på symtom nedan). Om man har symtom ska man testa sig för covid-19. Ladda ner appen Min vård, eller kontakta din vårdcentral.

  Lista på symtom

  Sjukdomen är hos de flesta en luftvägsinfektion och en rad olika symtom kan förekomma. Man kan inte baserat på bara symtomen avgöra om det är covid-19 eller annan infektion. För det krävs ett test som analyseras i laboratorium.

  Bland de symtom som rapporterats är framförallt:

  • hosta
  • feber
  • andningsbesvär
  • snuva
  • nästäppa
  • halsont
  • huvudvärk
  • illamående
  • muskel- och ledvärk

  En person som insjuknar i covid-19 kan uppvisa ett eller flera av dessa symtom. Det är ganska vanligt att man förlorar luktsinnet, och därmed smaksinnet, under en tid i samband med infektion i de övre luftvägarna. Även diarré har omnämnts.

  De flesta får lindriga besvär som kan komma gradvis, och som går över av sig själva med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis svårigheter att andas och lunginflammation.

  Listan över symtom kan komma att justeras efterhand. Vi uppdaterar informationen om covid-19 i takt med att ny kunskap om sjukdomen tillkommer, i den vetenskapliga litteraturen och/eller från WHO.

  Det är mycket viktigt att stanna hemma när du känner dig sjuk. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet ska du ringa telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning.

  Källa: Folkhälsomyndigheten

  Tillfällig covid‑19‑lag

  Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige, pandemilagen. Med hjälp av den nya lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Det är Länsstyrelsen som kontrollerar att besluten följs. Du kan läsa mer om lagen på Länsstyrelsen Dalarnas webbplats om pandemilagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Studentflak, studentbuss, studentbåt...

  Studentflak, studentbuss, studentbåt - fordonet eller flytetyget spelar ingen roll. Det är antalet personer som spelar roll när det gäller pandemilagen.

  Dator och fika

  Minska smittspridningen!

  Om man känner sig det minsta sjuk ska man stanna hemma. Då riskerar man inte att smitta andra personer.

  Eftersom många bara känner milda eller inga symtom är det svårt att veta om man har covid-19. Därför ska man alltid tvätta händerna noga, för då dödar man viruset. Man ska också se till att hosta och nysa i armvecket, i stället för rakt ut i luften.

  Det är också viktigt att hålla avstånd. Det är därför många arbetar hemifrån. Alla kan inte göra det. I vissa yrken måste man vara på sin vanliga arbetsplats.

  På Folkhälsomyndighetens hemsida finns mer information om smittspridning.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Ungdomar som cyklar

  Cykla eller gå till skolan om du kan!

  Ett bra sätt att hålla avstånd till andra är att cykla eller gå i stället för att ta bussen till skolan – om du har möjlighet.

  På bussar och tåg kan det vara svårt att hålla avstånd, speciellt om det är trångt.

  Du som inte har något val, utan måste åka buss, kan ändå göra ditt bästa för att hålla avståndet till andra. Kom ihåg att att använda munskydd på morgonen och eftermiddagen när det är många som åker och det är extra trångt.

  I skolan kan det vara svårt att hålla avstånd. Om alla hjälps åt och gör sitt bästa, så räcker det långt.

  För att det inte ska bli så trångt på bussar, tåg och i skolan har en del elever skola på distans. Andra har blandad undervisning med vissa dagar på distans och vissa dagar i skolan.

  Löparskor

  Gör sådant som känns kul!

  Covid-19 har gjort att vi inte kan resa hur vi vill och besöka vilka vi vill. Men det finns fortfarande mycket annat som går att göra. Vi tycker att du ska göra sådant som är kul!

  Ludvika kommun har satsat pengar för att unga ska ha en så bra fritid som möjligt under covid-19. Det betyder att det har ställts ut pingisbord, discgolfbanor, pumptrackbanor och fotbollsmål på olika platser runtom i kommunen.

  Kalender

  Hur länge ska covid-19 hålla på?

  Det är ingen som vet när eller om viruset försvinner. Hela världen jobbar hårt med att få stopp på smittan just nu. Så småningom blir inte lika många sjuka och då kan vi börja träffas, göra vanliga saker och resa igen.

  Alla olika råd och regler som talar om hur vi ska göra, är till för att sjukdomen ska spridas så lite som möjligt. Samhället har alltså en plan för hur covid-19 ska hanteras.

  Nu finns det vaccin mot covid-19. Vaccin ger man till friska människor så att de inte ska bli sjuka. De som planerar för vaccineringen tror att det är möjligt att vaccinera alla över 18 år innan sommaren. Än så länge har man inte bestämt om barn och unga ska vaccineras.

  Kvinna med surfplatta

  Här kan du läsa mer

  Kontakta oss

  Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen
  kultur.samhallsutveckling@ludvika.se
  0240-860 00

  Sidan uppdaterades:

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.