På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Du är här:

"Hyllning till Charlie" 2007 — 2013

 ”Hyllning till Charlie” var ett årligen återkommande arrangemang (2007-2013) som genomfördes i Ludvika kommuns regi för att hedra Charlie Normans omfattande musikaliska gärning.

Arrangemanget genomfördes under ett veckoslut i nära anslutning till Charlies födelsedag (född 4 oktober 1920 – död 12 augusti 2005).

Ludvika kommun vill även rikta ett varmt tack till alla som varit delaktiga och möjliggjorde hyllningen under åren 2007 till och med 2013.

Hyllning till Charlie-arrangemanget hade ett stort stöd från bland annat familjen Norman och Wells Music(Robert Wells). Sedan 2010 bestod juryn som utsåg mottagare av Charlies hederspris och stipendium av ordföranden i Ludvika kommuns kultur- och fritidsnämnd, kultursekreteraren och en representant från Ludvika Jazzklubb.

Hederspristagare och Stipendiater 2007 — 2013


Charlie Normans hederspris 2007 tilldelades Peter Carlsson

Motivering: Detta, det första året för Charlie Normanpriset, blir valet så enkelt, eftersom vi vet att Charlie själv hade denne man som sin absolute favorit. Peter Carlsson har precis allt som Charlie älskade; musikalitet med blueskänsla, konsten att göra humor av vardagens alla trivialiteter och en härligt jordnära attityd. Eller som Charlie skulle ha sagt: "Dé é en rättförs pöjk!"

Charlie Normans stipendium 2007 tilldelades Emma Essinger och Filip Ekestubbe

Motivering: Emma är en alltigenom närvarande scenpersonlighet som saxofonist och sångerska. En hårt satsande ung människa som har kommit ett steg på vägen att befästa och underhålla, både sin roll som musiker och underhållare. Allt i Charlies anda

Charlie Normans hederspris 2008 tilldelades Kalle Moraeus

Motivering:Kalle Moraeus har en fantastisk musikalisk bredd och ett stort kunnande. Detta dessutom spetsat med en enorm fingertoppskänsla. Han blandar lekfullt tonerna och levererar därmed rolig, intressant och genialisk musik helt i Charlies anda.

Charlie Normans stipendium 2008 tilldelades Calle Brickman

Motivering:Calle är en ung pianist med stora ambitioner. Han utforskar alla musikstilar på sitt lekfulla sätt och gillar att steg för steg upptäcka nya vägar. Efter att länge ha haft en förkärlek för Boogie Woogie och dess improvisationsmöjligheter spelar han sig nu igenom både jazz och klassiskt med den äran.

Med en ödmjuk inställning till musikens värld tar sig Calle fram under mottot ”Ju mer jag lär mig, desto mer förstår jag att jag har kvar att lära”.

Charlie Normans hederspris 2009 tilldelades Björn Skifs.
Motivering: För sin musikaliska gärning och genuina känsla för Entertainment. Han har gett oss allt från Slamkrypare till Speldosor utan Strul och alltid med en Joker i leken. Alltid med samma sanna spelmans-glädje och helt i Charlies anda.

Charlie Normans stipendium 2009 tilldelades Ulf Wadenfors

Ulf Wadenfors är kulturskolechef i Trollhättan.
Motivering: En musikalisk ledare och eldsjäl som i många år arbetat intensivt och kraftfullt för ungdomars musicerande. Med ett unikt samarbete med såväl elever som etablerade artister. En stor entreprenör i musikens tjänst — allt i Charlies anda.

Charlie Normans hederspris 2010 tilldelades Barbro "Lill-Babs" Svensson

Motivering:Denna tuffa brud i lyxförpackning har ett hjärta av guld och en folklighet utöver det vanliga. Hon lever livet och möter ständigt nya utmaningar. I samarbete med världseliten inom musik och dramatik har hon visat att allt går att genomföra. Med sin musikaliska bredd och fantastiska energi har hon underhållit oss i decennier - helt i  Charlies anda.

Charlie Normans stipendium 2010 tilldelades Torgny "Kingen" Karlsson

Motivering: Årets stipendiat är en begåvad hårdsvängande pianist. Han är ständigt på turné med sin trio och ägnar mycket tid åt låtskrivande. Spelandet och då även debutplattan är överlag djupt rotat i 40 fram till 70-talet. Med sin musik och sin sång håller han den gamla entertainertraditionen vid liv - helt i Charlies anda.

Charlie Normans hederspris 2011 tilldelades Robert Wells

Motivering:För sin musikaliska gärning, sitt gränslösa pianospel och fantastiska känsla för entertainment, helt i Charlies anda.

Charlie Normans stipendium 2011 gick till basisten Felisia Westberg

Motivering:En ung musikalisk begåvning utöver det vanliga som trakterar ett flertal instrument med kontrabas som huvudinstrument. Jazzen är hennes första val och sin mångsidighet visar hon genom att dessutom vara en begåvad sångerska och låtskrivare. En scenpersonlighet med förmåga att entusiasmera sin omgivning, inte minst genom sin humor.

Charlies Hederspris 2012 tilldelades Alice Babs Sjöblom

Motivering:Hederspriset till Alice Babs: "Hon har under sin långa karriär varit en av Sveriges mest mångsidiga artister, med jazz, schlager, barnvisor, kyrkomusik, klassisk musik m.m, på repertoaren. Hennes talang och utstrålning har gett henne stjärnglans, som gör ord överflödiga. Hon har som få förmågan att förena folklighet med exklusivitet, och hennes unika röst och fulländade musikalitet ger bestående intryck. Alice Babs Sjöblom har betytt mycket för såväl den breda publiken som för stora artister som Duke Ellington och Charlie Norman. Hon är en värdig mottagare av Charlies Hederspris 2012.

Ungdomsstipendiet 2012 tilldelades Lowe Linna

Motivering; Ungdomsstipendiet: "Med skärpa och elegans likt Bill Ewans har Lowe Linna utvecklat en strålande teknik och känsla i sitt pianospel, som gör honom till en självklar framtida kandidat till titeln pianist av högsta rang."  

Charlies Hederspris 2013 tilldelades Bengan Jansson

Årets hederspris gick till Bengan Jansson som numera är bosatt i Hjortnäs. Bengan Jansson är en speleman med stor musikalisk bredd. Hans framträdanden präglas av hängiven publikkontakt, berättarglädje och humor i kombination med virtuos hantering av sitt dragspel.

Ungdomsstipendiet 2013 tilldelades Oskar Sundbaum

Oskar Sundbaum blev utsedd till årets ungdomsstipendiat. Juryn motiverar sitt val med orden ”Tenorsaxofonisten Oskar Sundbaum är en lyriker av stora mått. Hans varma sound och fraseringar berör, inte bara en initierad publik utan även åhörare inom andra genrer.” Oskar Sundbaum kommer från Borås. Han avslutade i våras (2013) två års studier på jazzlinjen på musikkonservatoriet i Falun. Just nu studerar han på Fridhems folkhögskola i Svalöv Skåne.

Referat från tidigare hyllningar 2007-2011:

Referat 2007:

I samband med den första konserten på Cassels 2007 delades Charlie Normans hederspris samt två ungdomsstipendier ut för första gången, till tre personer som gjort betydelsefulla insatser i Charlies anda. Artisten Peter Carlsson mottog Charlie Norman hederspris 2007. De två stipendiaterna var den professionella sångerskan och saxofonisten Emma Essinger, 23 år, samt Filip Ekestubbe, 17 år, studerande vid Södra Latins musiklinje.

Referat 2008:

Hyllning till Charlie-arrangemanget 2008 bjöd inledningsvis på Jump 4 Joys explosiva, humorfyllda och stundtals surrealistiska underhållning. Pianisten Ulf Sandström är en mästerlig boogie-woogiespelare och sångare.

Sen blev det även en fantastisk musikkväll med Ludvikamusikanter i Charlies fotspår där Folke Larsson trio inledde programmet. Folke är en känd kulturprofil här i Ludvika och var också Charlies första pianoelev. Därefter blev det ett kort framträdande av 14-årige Emil Hermansson - en mycket lovande pianotalang från Kopparberg. Framträdde gjorde även Kulturskolans Saxofonkvartett, kompade av piano och bas, under ledning av musiklärare Jan Svedberg. Lars-Göran Dahl trio avslutade den kvällens - mycket uppskattade - program.

Lördagen den 4 oktober 2008 var det full fart i Ludvika Folkets Hus hela dagen. Redan klockan 13.00 slog vi upp portarna till dagens första Hyllning till Charlieprogram. Det var konstnärerna Inger och Lasse Åberg som hade vernissage på sin nya utställning - med textilier och litografier - i Konsthallen. Den månghövdade publiken fick inte bara uppleva spännande konst och träffa konstnärerna utan kunde även avnjuta musik - från Trazan och Banarnes repertoar - framförd av Estetprogrammets elever.

På lördagskvällen var det så dags för Hyllning till Charlie-arrangemangets höjdpunkt 2008: Peter Carlsson och Blå Grodorna - En föreställning. (Även på söndagen genomfördes en utsåld och bejublad konsert med Peter Carlsson.) 2007 erhöll han ju Hederspriset till Charlie Normans minne. Motivering: Detta, det första året för Charlie Normanpriset, blir valet så enkelt, eftersom vi vet att Charlie själv hade denne man som sin absolute favorit. Peter Carlsson har precis allt som Charlie älskade; musikalitet med blueskänsla, konsten att göra humor av vardagens alla trivialiteter och en härligt jordnära attityd. Eller som Charlie skulle ha sagt: "Dé é en rättförs pöjk!"

Peter Carlssons konsert inleddes med utdelningen av Charlie Norman-priset 2008 samt ungdomsstipendiet. Stipendiet gick till den 18-åriga boogie woogiepianisten Calle Brickman, studerande från Gävle. Hederspriset gick detta år till Kalle Moraeus. Motivering: Kalle Moraeus har en fantastisk musikalisk bredd och ett stort kunnande. Detta dessutom spetsat med en enorm fingertoppskänsla. Han blandar lekfullt tonerna och levererar därmed rolig, intressant och genialisk musik helt i Charlies anda.

Referat 2009:

Hyllning till Charlie 2009 genomfördes 30 september - 4 oktober. Programmet inleddes onsdagen den 30 september med Pelle Lindström och hans omoderna trea - Bluesspelmannen Pelle Lindström från Leksand bjöd upp till svängfest tillsammans med sina medmusikanter, där suveräne dragspelaren och pianisten Anders Larsson framförde någon boogie woogie i Charlie Normans anda. Bandet bestod även av Mats Jonsson på bastuba och Putte Snitt på gitarr.

Lördag den 3 oktober var det program hela dagen och kvällen i Ludvika Folkets Hus. Inledningsvis var det vernissage i Konsthallen där två utställningar presenterades: Stig Olsons måleriska jazzbilder och en Charlie Norman-utställning i samarbete med Jazzens Museum i Strömsholm.

Lördagsprogrammet fortsatte därefter i Festsalen med Meta sings Ella. Denna musikaliska föreställning - där Meta Roos sjöng och berättade om Ella Fitzgerald liv, till arrangemang av Kjell Öhman - framfördes av en riktig stjärnkonstellation. Ella, the first lady of swing, hyllades av sångerskan Meta Roos som hade med sig Kjell Öhman band med gitarristen Janne Ottesen, basisten Hans Backenroth och trumslagaren Joakim Ekberg.

Höjdpunkten på Hyllning till Charlie 2009 blev konserten 4 oktober med Kalle Moraeus & Hej Kalle. Den högt skattade spelmannen och allroundartisten Kalle Moraeus erhöll Charliepriset 2008. Nu kom han tillbaka till oss för att framträda med sin grupp Hej Kalle. Deras musik bottnar i folkmusiken, men har spetsats med många olika inslag, däribland rockmusik. Kalle själv uttrycker det så här: Vi är en samling musiker som tycker om att spela musik, helt enkelt. Vi har inte kunnat bestämma oss för vilken musikstil vi skall ägna oss åt - och det tror jag heller aldrig att vi kommer kunna göra. Konserten inleddes med prisutdelningen.. 

Referat 2011:

Under 2011 års bejublade konsert med Robert Wells Trio och Moréns Swingkvintett fick Robert Wells mottaga Charlies hederspris. Fantastiska Felisia Westberg från Gävle mottog Charlie Normans stipendium

Sidan senast uppdaterad: 2019-04-23

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N1.sitevision-cloud.net · 21/07 13:32:12