På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Du är här:

Om Charlie Norman

Charlie föddes 4 oktober 1920 i Ludvika och döptes till Karl Erik Albert Norman. Han bodde senare i Bro, Upplands-Bro kommun, och avled 12 augusti 2005.

Charlie lockades tidigt av musiken. Han spelade trumpet i skolorkestern och tog pianolektioner. Hans föräldrar ville inte att han skulle satsa på en musikerkarriär utan såg till att han valde ett ordentligt yrke. Han började därför arbeta som svarvare vid ASEA. På fritiden spelade han piano i sin egen dansorkester.

Vid en orkestertävling i Borlänge 1937 blev Charlie upptäckt som pianist och inledde på Midsommarafton samma år sin professionella karriär med Sven Fors orkester på Societetsrestaurangen i Varberg. Sedan följde engagemang hos orkesterledare som Sune Lundwall, Håkan von Eichwald och Seymour Österwall. Charlie drabbades av tbc och hamnade på sjukhus 1942 under en längre tid. Det var nu som han började skriva grammofonarrangemang, och samtidigt utarbetade han en korrespondenskurs i arrangemang för dansorkestrar.

Redan i början av 1940-talet spelade han boogie woogie, en musikgenre som blev hans signum. Charlies Boogie blev en succé när den gavs ut på grammofonskiva 1942.

Charlie hamnade han i rejält blåsväder 1949 när han arrangerade om Edward Griegs klassiska Anitras dans till Anitras Dance Boogie. Det blev ett ramaskri från Grieg-stiftelsen i Norge och skivbolaget Metronome blev tvungen att dra in den återstående upplagan. Men då hade skivan redan sålts i 10 000 exemplar. Den svängiga Anitras Dance Boogie kom sedan att bli en av de mest önskade melodierna i Charlies repertoar.

Under 1940-talet gjorde han flera framträdanden utomlands. Han gjorde sin TV-debut i Paris 1947, ett program där även världsstjärnan Edith Piaf medverkade. 1949 bildade han en orkester för att underhålla amerikanska militärer på Officers Club i Frankfurt.

År 1951 startade han en kvartett tillsammans med Rolf Berg, Anders Burman och Bengt Wittström och började göra scenshower på olika estrader. Han gjorde många grammofoninspelningar, bland annat landsplågan Käre John med Alice Babs som blev Sveriges första guldskiva. Samarbetet med Alice blev mycket lyckosamt och varade under många år. På 1990-talet lyckades Charlie övertala Alice att göra comeback efter många tysta år i Spanien.
Under 1950-talet nådde Charlie ut till den stora publiken genom radion. Han gjorde den populära radioserien Nattugglan som följdes av Charlie Norman Show och Charlie i skolan. Han medverkade i Dagens revy tillsammans med Gösta Bernhard, Sickan Carlsson och Stig Järrel. I TV medverkade han bl a i barn - och familjeprogrammet Småstad.

Han har även skrivit en hel del filmmusik, både till reklamfilmer och långfilmer som Kastrullresan, Som man bäddar... och Farlig frihet. Han skrev musiken till den amerikanska TV-serien Foreign Intrigue som spelades in i Sverige på 1950-talet.

Under 1970 och 1980-talen spelade han tillsammans med sonen Lennie Norman och Ronnie Gardiner, bl a tio vintrar på Kanarieöarna där de underhöll svenska turister. Han gjorde krogshower på Berns och Bacchi Wapen i Stockholm, på Restaurant Trägårn i Göteborg och Kronprinsen i Malmö.

Charlie blev en verkligt folkkär musikant. Han var en entertainer av klass, inte bara pianist utan även en stor humorist. Han jämfördes ofta med Victor Borge. Till sina shower skrev han det mesta textmaterialet själv och han kunde verkligen konsten att få publiken att skratta.

Sidan senast uppdaterad: 2019-04-23

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N2.sitevision-cloud.net · 15/09 08:05:03