Budget- och skuldrådgivning

Jag heter Håkan Söderlund och arbetar som budgetrådgivare i kommunen. Jag vill gärna att du kommer in och pratar ekonomi. Ingen fråga är för liten! Jag har självklart sekretess och oavsett om du vill ha hjälp med att göra en budget eller diskutera hur vi ska göra för att du ska bli skuldfri är nu hjärligt välkommen. Du når mig via kontaktuppgifterna längst ner på denna sida.

Budget- och konsumentrådgivare Håkan Söderlund. Foto: Smedjebackens kommun.

Håkan Söderlund. Foto: Smedjebackens kommun

Budgetrådgivning

Har du svårt att få inkomster och utgifter att gå ihop?
 
Om du bor i Ludvika kommun har du möjlighet att kostnadsfritt få stöd och råd i budget- och konsumentfrågor. Vi kan tillsammans försöka förbättra din situation. Du kan bland annat få:

  • Råd om hushållsekonomi och budgetplanering
  • Hjälp att söka individuella lösningar för att använda dina pengar på bästa sätt

På sidan Spartips tipsar vi om hur man kan få pengarna att räcka längre.

Broschyren "Koll på pengarna"

Här finns många bra råd om hur du kan planera din ekonomi på ett bra sätt och förslag på hur du kan göra en egen budget.

Koll på pengarna innehåller Konsumentverkets beräkningar av skäliga levnadskostnader för hushåll med olika sammansättningar. Beräkningarna är exempel på vad det kan kosta att leva med en standard som varken innebär lyx eller lägsta levnadsstandard. Beloppen kan bland annat användas för att jämföra med sina egna kostnader eller om man vill förändra sin ekonomi och göra en budget.

Koll på pengarna innehåller också goda råd och tips om mat, bostad, bil, försäkringar, lån med mera. Till exempel jämförs vad det kan kosta att bo hemma hos sina föräldrar med att bo själv. Även kostnader för olika slags krediter, som till exempel sms-lån tas upp.

Du får gärna hämta broschyren hos mig, men du kan även ladda ner den på Konsumentverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Skuldsanering

Om du inte kan betala dina skulder kanske du kan få skuldsanering.

Skuldsaneringslagen förändrades den 1 november 2016. Enligt de nya reglerna kan även näringsidkare som bedriver verksamhet i mindre omfattning beviljas skuldsanering.

Du får givetvis kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare om du vill veta mer eller ha hjälp och råd kring ansökan om skuldsanering.

Kontakta oss

Budget- och skuldrådgivare

0240-66 02 01

E-post: hakan.soderlund@smedjebacken.se

Besöksadress: Ljunghällsvägen 45, Ludvika

Sidan uppdaterades: