Frånvaro och ledighet inom förskola och fritidshem

OBS! Till de flesta förskolor och fritidshem anmäler du ditt barns frånvaro vid exempelvis sjukdom direkt till avdelningen. Telefonnummer hittar du under "Kontaktuppgifter" under varje förskola/skola.

För förskolor och fritidshem i projektet Planering förskola/fritidshem (även kallat TEd) gäller följande:

Följande förskolor och fritidshem ingår i ett projekt och ska anmäla frånvaro via SMS enligt nedan.

• Förskolan Solsidan
    • Förskolan Nyhammar
    • Förskolan Sunnansjö

• Fritidshemmet på Knutsbo skola
    • Fritidshemmet på Junibackens skola
    • Fritidshemmen på Östansbo/Lorensberga skola
    • Fritidshemmet på Solviksskolan
    • Fritidshemmet på Sunnansjö

Frånvaro meddelas via SMS till 076-944 60 45

När du ska meddela oss något angående ditt barn så skickar du ett SMS till nummer 076-944 60 45 så registreras det automatiskt i systemet. Hur du ska skriva för att det ska komma rätt ser du här nedan.

Har vi ditt mobilnummer? - Kontrollera kontaktuppgifterna!

Eftersom SMS endast kan skickas från de mobilnummer som finns registrerade på barnets vårdnadshavare (eller i särskilda fall ”annan ansvarig vuxen”) måste du gå till e-tjänsten Min sida och kontrollera dina kontaktuppgifter.

SMS kan användas för:
    Frånvaroanmälan (idag och/eller imorgon)
    Planerad ledighet (en eller flera dagar)
    Informationsmeddelande (till exempel att någon annan hämtar idag)

Meddela frånvaro

Så här gör du frånvaroanmälan till förskolan eller fritidshemmet
    SMS skickas med nedan olika givna format. Notera mellanslag mellan varje del.

Frånvaro hel dag

• Frånvaro Personnummer (ÅÅMMDD-NNNN)
      Exempel: Frånvaro 110814-1234

Frånvaro del av dag

• Del av dag: Frånvaro Personnummer TTMM-TTMM (ange klockslag från-till)
      Exempel: Frånvaro 110814-1234 1000-1200

Om barnet saknar fullständigt personnummer (med 4 sista siffror) får du vända dig till skolans/förskolans handläggare för att få reda på det tillfälliga personnumret, TF-numret, som barnet har i systemet och använda detta i stället. I stället för de 4 sista siffrorna anger du då exempelvis TF01.

Frånvaroanmälan för ”idag”

För att frånvaroanmälan ska gälla samma dag ska du skicka in frånvaroanmälan mellan klockan 00:00 – 09:00. Tänk på att verksamheten vill veta i god tid om ditt barn inte kommer.

Frånvaroanmälan för morgondagen

Du kan skicka in en anmälan som ska gälla för nästa dag genom att ange morgondagens datum i slutet av meddelandet, efter ett mellanslag. Då behöver du inte hålla dig inom tidsramen.
    Exempel: Frånvaro 110814-1234 170820

Frånvaroanmälan för ”idag” och ”i morgon”

Om du vet på morgonen att barnet kommer att vara sjukt även nästa dag kan du frånvaroanmäla barnet båda dagarna genom att skicka två SMS, ett för den aktuella dagen och ett för morgondagen med morgondagens datum angivet.

Det är inte möjligt att rapportera frånvaro fler dagar framåt i tiden.

OBS! Du måste meddela frånvaro även till skolan för fritidsbarnen.
    Denna frånvarotjänst gäller i nuläget enbart förskola och fritidshem. För fritidsbarnen måste du även meddela till skolan som vanligt om barnet ska vara frånvarande.

Läs mer om hur du anmäler ditt barns frånvaro till skolan.

Ledighet från förskolan eller fritidshemmet

Så här meddelar du när ditt barn ska vara ledigt från förskolan eller fritidshemmet.

Om ditt barn ska vara ledigt flera dagar i sträck skickar du ett SMS enligt nedan angivna format. Se till att du har mellanslag mellan varje del.

Ledig en hel dag eller flera hela dagar

• LEDIG Personnummer (ÅÅMMDD-NNNN) Datum (ÅÅMMDD – ÅÅMMDD)
      Exempel: LEDIG 010814-1234 140101-140110 (=hela dagar under tidsperioden)

Ledig del av dag

• LEDIG Personnummer (ÅÅMMDD-NNNN) Datum (ÅÅMMDD) Tid (TTMM-TTMM)
      Exempel: LEDIG 010814-1234 140101 1000-1200

OBS! Den planerade ledigheten som registreras via SMS påverkar inte det registrerade schemat eller avgiften.

Alla kommunala förskolor nås via växeln 0240-860 00

Verksamhetschef förskola: 0240-866 67