Grangärde

Det var på näset mellan sjöarna Bysjön och Björken som vägarna, både till land och till sjöss, möttes och Grenge marknads- och handelsplats uppstod någon gång på medeltiden.

Det som kännetecknar Grangärdebygden är framför allt det öppna jordbrukslandskapet, som till viss del fortfarande brukas. Flera miljöer i kyrkbyn är i dag klassade som ett lokalt rikshistoriskt intresse och byns fortsatta utveckling sker i samklang med att bevara områdets karaktär.

Det framgångsrika näringslivet inkluderar Log Max, som är världsledande inom skogsindustrin, Grangärde musteri och Lemont.

En ny del av byn planeras med planlagda tomter vid Bysjöns strand. Här vill vi bygga för framtiden med hållbarhet och i harmoni med naturen.

Ett torg i byns centrum samlar kommersiell service och erbjuder goda kommunikationer till Ludvika. Sjöarna och skogen ger ett fint och omväxlande friluftsliv året runt. Här finns också odlingslotter där det odlas i gemenskap.

Förskola och grundskola, F–6, finns i Nyhammar, cirka tre kilometer norr om Grangärde. Där finns även föreningen Nyhammars IF, med många medlemmar och en bred verksamhet.

Är du intresserad av att bygga ditt drömhus här så finns det flera byggklara tomter Länk till annan webbplats.. Det kommunala fastighetsbolaget LudvikaHem hyr ut lägenheter och parhus Länk till annan webbplats. i Grangärde.

Kommersiell service

Offentlig service

Klicka på bilden för att komma till Ludvikakartan över Grangärde.

Kontakta oss

Ludvika kommun

info@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: