Mat, lunch för förskolor och grundskolor

  Måltiden är en viktig del av dagen, både ur näringsmässigt och socialt perspektiv. För barn i förskolan och skolan är måltiden en viktig del i den pedagogiska utvecklingen.

  Matsedel för förskolor och grundskolor

  • Lorensbergaskolan, Parkskolan och Kyrkskolan serverar matsedelns båda alternativ varje dag, övriga skolor ett av alternativen. Lokala avvikelser kan förekomma.
  • Högstadieskolor serverar dagligen en pastasallad med dressing som ett extra alternativ.

  Specialkost

  Plus-ikon

  Ludvika kommun är noga med att erbjuda näringsriktiga, goda och omväxlande alternativ till de som av etiska, religiösa eller medicinska skäl inte kan äta av den ordinarie maten.

  För att säkerställa att matgästen får rätt kost behöver vi få in en specialkostanmälan. Använd Blankett för specialkost inom förskola och skola .

  Lämna en ny blankett varje höst och om barnet byter förskola/skola.Kom även ihåg att lämna in ny blankett om det blir någon förändring.

  Etiska skäl

  Du kan även välja matvanor av etiska skäl. En del kan välja att vara exempelvis vegetarianer på grund av hälsoskäl eller för djurens skull och andra gör det för att värna om miljön. Alla har dock rätt att få en näringsriktig lunch serverad. Därför erbjuder skolan lakto-ovo-vegetarisk kost (Innehåller vegetabilier, mjölk, mjölkprodukter och ägg), lakto-vegetarisk kost (Innehåller vegetabilier, mjölk och mjölkprodukter) samt vegankost (Innehåller enbart vegetabilier). Utöver detta så erbjuds det dagligen ett stort varierande salladsutbud i vår salladsbuffé.

  Religiösa skäl

  Matkulturen kan variera beroende på vilken religion du tillhör. Inom vissa kulturer äter man till exempel inte griskött, blod/blodprotein, inälvsmat eller nötkött.

  Matöverkänslighet

  Begreppet matöverkänslighet kan innebära reaktioner som är allergiska, men även de som inte är allergiska. Man brukar skilja på allergi och intolerans.

  • Med allergi menas att man är överkänslig mot ett visst ämne, till exempel proteiner.
  • Vid intolerans är det ett visst ämne som kroppen inte kan ta hand om.
  • Man kan också vara överkänslig mot vissa enstaka färgämnen och dyligt.

  Begreppet matöverkänslighet innefattar alltså både allergi och intolerans.

  För en del människor kan det räcka med mycket små mängder av ett födoämne för att få en allergisk reaktion. De födoämnen som oftast orsakar allergi är:

  • mjölk
  • ägg
  • fisk
  • skaldjur
  • baljväxter
  • jordnötter
  • nötter
  • mandel
  • tomat
  • citrusfrukter

  Tillsatser

  Plus-ikon

  Vi strävar efter att den mat som serveras i våra skolor och förskolor inte innehåller onödiga tillsatser.

  Sötningsmedel

  Vi köper inte in livsmedel (drycker, sylt, ketchup med mera) som innehåller sötningsmedel t.ex aspartam och sukralos. Undantaget är givetvis till de som av medicinska skäl behöver det, till exempel diabetes.

  Härdade fetter/transfetter

  Vi har krav på matbröd som köps in att dessa inte innehåller härdade fetter eller transfetter. I övrigt försöker vi ha fetter med bra fettsammansättning, bland annat så använder vi ekologisk rapsolja till sallader, dressingar och liknande.

  Färgämnen

  Sylt, saft och andra drycker får inte innehålla färgämnen i de produkter vi köper in.

  Smakförstärkare

  Mononatriumglutamat (eller monosodiumglutamat, MSG) har vi uteslutit i alla de produkter vi köper in, till exempel kryddblandningar, buljonger och pålägg. Den vanligaste smakförstärkaren går under beteckningen E621.

  Ekologiskt och hållbart

  Plus-ikon

  Genom att använda ekologiska livsmedel mår både miljön, människor och djur bättre genom att kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer inte används.

  Varor vi alltid köper vi in som ekologiska (i mån av tillgång)

  Mjölk, fil, morötter, vitkål, havregryn, vetemjöl, hällbröd, inlagd gurka, inlagda rödbetor, rapsolja, pasta penne, kakao, gröna ärtor, mannagryn, russin, bananer, ägg, gul lök, potatis, tunnpannkaka, gräddfil, broccoli, krossade tomater, lasagnetter, grötris och potatisbullar.

  Fisk

  Fisk som serveras är oftast MSC-märkt. Det innebär att fisken kommer från hållbart fiske. Därutöver är även många andra maträtter ekologiska.

  Månadens Grönsak

  Varje månad lyfter vi fram en säsongsanpassad grönsak. Våra matgäster får då upptäcka just den grönsaken lite extra. Vi serverar den i många olika former och barnen/eleverna får lära sig mer om den.

  Kontakta oss

  Vård- och omsorgsförvaltningen
  vard.omsorg@ludvika.se
  0240-860 00

  Sidan uppdaterades: 2020-02-07

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.