Det här är Saxdalens förskola

Saxdalens förskola ligger i byn Saxdalen 15 km sydväst om Ludvika, nära sjön Saxen.

Förskolan består av en röd byggnad med vita knutar och ligger i direkt anslutning till naturen. Utemiljön är en naturlig del i undervisningen. Maten lagas på plats i vårt kök med egen kokerska.

Vad händer på förskolan?

Vissa dagar när man kommer till förskolan kan man mötas av både Pippi och Karlsson på taket, eller så får man följa med på älgjakt. Gör du ett besök i slutet av april kanske du får vara med på Saxdalens gamla tradition att elda upp vintern i form av en snögubbe. Det är ofta som det öppnas både café, frisörsalong och eller så kläcks det dinosaurieägg, allt i barnens regi. Vi på förskolan uppmuntrar barnens nyfikenhet och lust att lära genom barnens idéer i leken. Vi anser att social kompetens är viktigt. Barnen får öva sig i att vara tillsammans genom lek och aktiviteter. Vi jobbar aktivt med känslohantering, eftersom det är en så betydelsefull del på många vis. Om barnen tidigt lär sig att förstå sina egna och andras känslor, kommer de ha nytta av det hela livet. På varje avdelning finns känslodockan Friendy som ett hjälpmedel i arbetet. Det finns även en specialpedagog kopplad till förskolan, för att stötta pedagogerna så att de kan möta alla barn på bästa sätt.

Hur vi arbetar

Saxdalens förskola är en liten förskola vilket ger oss möjligheter att skapa ett lugn och trygghet som barn så väl behöver i dagens samhälle. Vi strävar efter att barnen ska känna glädje, gemenskap och nyfikenhet. Vår målsättning är att ha en god relation till både barn och vårdnadshavare. Pedagogerna är lyhörda för barnens önskemål och intressen och ändrar lekmiljöerna efter detta. De yngre barnen sover ute på fårskinn i sovsäckar i vår inglasade veranda. De äldre vilar på madrass med avkopplande musik och ett mjukt gosedjur att krama. Vi arbetar efter att barnens dagar ska vara balanserade med en lagom dos av utmaningar, lek, glädje och återhämtning.

Barn som leker

Känner du Fluff?

Det gör i alla fall barnen och pedagogerna på förskolorna i Gonäs, Saxdalen och Fredriksberg. Fluff är en vit liten kanin som kommer att göra oss sällskap under det här läsåret. Med hjälp av den lilla kaninen kommer vi att jobba med målen i förskolans läroplan till exempel värdegrundsfrågor, språk och matematikundervisning. Vi kommer att ha en gemensam planering på alla avdelningar på de tre förskolorna, men undervisningen kommer att läggas upp utifrån barnens ålder, mognad, intressen och behov. Med samma tema kommer pedagogerna kunna samarbeta, inspirera, byta idéer, hjälpas åt att lösa dilemman, dela erfarenheter och stötta varandra.

Kaninen Fluff

Välkommen hit

Är du intresserad av att veta mer om vår förskola så är du hjärtligt välkommen hit för ett besök. Ring innan så att vi kan ta emot dig på bästa sätt.

Kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakta oss

Social- och utbildningsförvaltningen
social.utbildning@ludvika.se
0240-860 00

Alla kommunala förskolor nås även via växeln 0240-860 00

Sidan uppdaterades: