Ekomuseum Bergslagen

  Ekomuseum Bergslagen är sedan 1986 ett nätverk av nästan 70 olika platser att besöka, alla på temat industrihistoria. Det handlar om ett 20 mil långt område från Grangärde Finnmark i Dalarna till Mälardalen i Västmanland.

  De flesta besöksmålen är autentiska och finns på samma plats i landskapet som när de en gång var i bruk. Platserna berättar idag om liv och arbete, teknik och bergsbruk i Bergslagen förr.

  Det är själva grundtanken med begreppet EKOmuseum. Ordet eko härstammar från det grekiska ordet ”oikos” som betyder hushåll, eller helhet.

  I Ekomuseum Bergslagen kan du uppleva både stora och små historiska miljöer, allt från världsarvet Engelsbergs bruk och Strömsholms slott. Du kan välja att gå med på guidade visningar eller gå själv, exempelvis på vandringsleden i Finnmarken. Här finns också hyttplatser och besöksgruvor, hembygdsgårdar och museer, bergsmansgårdar, smedjor och brukspatronernas herrgårdar med mat och logi, och mycket mer.

  I Ekomuseum Bergslagens stora nätverk ingår ideella föreningar, kommuner och privata entreprenörer som både äger och driver många av besöksmålen.

  För mer information

  visitdalarna.se/ekomuseumbergslagen

  Ekomuseum bergslagenlänk till annan webbplats

  Karta ekomuseum bergslagen

  Besöksmål i Ludvika kommun som ingår i Ekomuseum Bergslagen

  1 Mårtens & Kullen kyrkstigar

  Rofylld vandring längs historiska stigar i Grangärde socken som binder samman skogsbyarna med kyrkan som man vandrade sommartid till sockenkyrkan, till arbetet vid hyttorna och bruken och till arbetet i skogen. Här finns även ett högt brandtorn där man kan få en vidsträckt utsikt, om man vågar sig upp. Vandringsled märkt med orange färg på trädstammar och uppsatta markeringar.

  Kullen
  Karta Mårtens och Kullens kyrkstigar

  2  Grangärde kyrkby

  Ett gammalt centrum för bergsmän med herrgård, bergsmansgårdar, hamnmagasin samt boplatser från stenåldern, förhistorisk järnframställning och ett gravfält från vendeltid. Småskalig sjönära idyll med pampig 1400-talskyrka och byggnadsminnesförklarad prostgård. Här går även pilgrimsleder Romboleden och Marialeden förbi.

  Grangärde
  Karta Grangärde

  3  Skattlösberg med Luossastugan

  Vackert naturreservat som rymmer diktaren Dan Anderssons födelseplats och hembygd. Här finns friluftsmuseet finngammelgården med pörte, kolmila och sädesbod. Luossastugan är öppen sommartid med guide som sjunger visor och berättar om Dan Andersson.

  Skattlösberg med Luossastugan
  Karta Skattlösberg

  4  Finngården Skifsen

  Finnskogshistoria, rekreation och vandringsleder i ett. En nyuppförd finnmarksgård på vacker plats vid sjön Skifsen. Vandra, bada, koka kaffe i kokhuset, eller upplev rökbastun när den eldas vissa dagar under sommaren. Vandringsled utgår från Säfsnäs hembygdsgård i Fredriksberg, nya Skifsenleden är 22.5 km.

  Mer information om Finngården Skifsen finns på Skifsen.selänk till annan webbplats

  4 Finngården Skifsen
  Karta Skifsen

  5  Gravendal

  Tackjärn från Strömsdals masugn blev stångjärn i Gravendals hammarsmedja. Här finns räckhammare, vattenhjul, tyskhärd, bagarstuga, spiksmedja, kraftstation, labbi, stationshus, finnmark. Fyra vandringsleder finns. Tre startar vid bygdegården och en vid Skärsjön. Informations finns vid startpunkterna.

  Mer information om Gravendal finns på gravendalsbyalag.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Gravendal
  Karta Gravendal

  6  Strömsdal

  Strömsdals masugn med klensmedja, damm, dagkarlsstuga och herrgård. Strömsdals bruk anlades redan 1727. Här finns både vandringsled och ridled.

  Mer information om Strömsdal finns på hembygd.se/stromsdallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Strömsdal
  Karta Strömsdal

  7  Finngården Rikkenstorp

  En 400 år gammal finngård med rökstuga, gårdsarkiv, välbevarat odlingslandskap, utsiktsplats, kulturstig och ett fint finnmarksmuseum. Det finns stugor att hyra och vandringsleder. Leder runt finngården är markerade med röda träkryss och vägvisare. Kulturstigen är markerad med åttkantade stolpar med röda toppar. Tillgång till bastu sommartid. Gården är privatägd.

  7 Finngården Rikkenstorp
  Karta Rikkenstorp

  8  Bränntjärnstorpet

  I stugan bodde Dan Anderssons farmor, Anna-Stina Knas, änka med fem barn. Hon försörjde sig på att göra dagsverken åt bönderna och sälja pärtstickor till gruvorna. Gården är privatägd. Vandringsleder runt finnmarken markerade med röda träkryss och vägvisare.

  (webbsida finns ej)

  bild Bränntjärnstorpet
  Karta Bränntjärnstorpet

  9  Cassels

  Storslaget konserthus i arkitektonisk stil som Bank of England. Genom djärva satsningar skapade Sir Ernest Cassel det moderna gruvsamhället Grängesberg med sina goda relationer i både det brittiska kungahuset och finansvärlden. Intill finns Disponentparken med trädgårdscafé, engelsk park, växthus, Bed and Breakfast och lunch.

  Mer information finns på Musikicassels.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

  Cassels
  Karta Cassels

  10  Lokmuseet

  Res i tiden i ett unikt museum med tåg och järnvägshistoria. Ångloket OFWJ nummer 8 tillverkat i England 1876 finns här samt andra ånglok, turbinlok, personvagnar, lokstallar och ställverk. Samlingarna omfattar cirka 180 fordon från 1856 – 1970.

  Gbbj.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  10 Lokmuseet
  Karta Lokmuseet

  11   Grängesbergs gruvområde

  Gruvligt spännande miljö med mäktiga byggnader. Sveriges största järnmalmsförekomst utanför de norrländska malmfälten. Gruvområdet är känt sedan 1500-talet, idag med välbevarad gruvarkitektur från 1930-talet. Idag har flera byggnader andra funktioner. Besök museet Gruvcentrum Mojsen och vandra i området. Centrallaven är från 1940 och Jakobinalaven från 1958.

  Mojsen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Grängesbergs gruvområde
  Karta Grängesbergs gruvområde

  12   Stora Hagen

  Dåtidens arbetarbostäder från 1898 är dagens idyll längs denna bruksgata i Grängesberg. Dessa byggdes i engelsk stil och byggdes för att skapa fler bostäder åt alla gruvarbetare som strömmade från hela landet. Här kan man besöka en museibostad och uppleva hur det var då. Det finns också ett minnesrum över Bernhard Eriksson, gruvarbetaren som blev riksdagsman, minister och landshövding. Gruvarbetarbostaden öppen på begäran.

  Mittgrangesberg.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Stora Hagen
  Karta Stora hagen

  13   Klenshyttan

  Bergsmanshytta med masugn, rostugn, kalkugn, dammvall, malmbås, rådstuga och maskinhus samt bergsmansgårdar. Hyttan anlades 1605 och var bergsmansägd fram till nedblåsningen 1920. Idag har området parkkaraktär. Det är väl skyltat om man vill vandra på egen hand. Bänkbord finns för en picknick.

  Ludvika.se

  Klenshyttan
  Karta Klenshyttan

  14   Lekombergs gruva

  Gruvor, ruiner och vandringsled med traktens vackraste utsikt. Gruvområdet är från 1600-talet. Här finns transformatorstation, vattenreningsbassänger, ruiner efter anrikningsverk, järnvägstunnel, banvaktarstuga. Här finns en promenadslinga att följa och bänkbord och grillplats vid utsiktsplatsen.

  Sköts av Sörviksbygdens kulturförening (webbsida finns ej)

  Lekombergs gruva
  Karta Lekombergs gruva

  15  Hammarbacken

  Hammarbacken är en del av Ludvika bruk, Sveriges första kronobruk som anlades av Gustav Vasa redan 1552. Nedanför backen låg hammarsmedjan där stångjärn smiddes. Bruket drevs fram till 1920. Här finns ett mäktigt sädesmagasin i fyra våningar och arbetarbostäder. I rak linje nedanför Hammarbacken ligger Ludvika herrgård och bortom den Ludvika Ulrika, en korskyrka i trä invigd 1752. Promenera på egen hand och njut av utsikten över sjön Väsman.

  Ludvika.se

  Hammarbacken
  Karta Hammarbacken

  16   Ludvika Gammelgård med Gruvmuseum

  Ursprunglig bergsmansgård med anor från 1500-talet och stort industrihistoriskt friluftsmuseum med vattenhjul, stånggång, hästvinda, lave, anrikningsverk, smedja och hakspel. Här finns även en örtagård, mineralmuseum och byggnadsvårdsbutik. Gammelgården har sommaröppet café.

  hembygd.se/ludvikalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Vbgf.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Karta Ludvika gammelgård

  Kontakta oss

  Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen
  kultur.samhallsutveckling@ludvika.se
  0240-860 00

  VisitDalarna

  www.visitdalarna.selänk till annan webbplats

  VisitDalarna 0771 – 62 62 62

  Besöksservice/Infopointslänk till annan webbplats

  Sidan uppdaterades:

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.