Cykla i Ludvika

Gillar du att cykla finns det många olika alternativ. Allt från mountainbikeleder av olika svårighetsgrad, landsvägscykling till lugnare skogturer. Många av de längre
cykelvägarna går på gamla järnvägsbankar och bjuder på vacker natur, enkel cykling utan branta backar samt frihet från biltrafik. I tätorterna finns ett brett utbyggt nät av cykelbanor.

Man som cyklar vid en skogssjö i Ludvika kommun.

Cykla på Säfsen Resort

I västra delen av Ludvika kommun ligger Säfsen Resort Länk till annan webbplats., en familjevänlig fullservice-anläggning som lockar med närhet till natur i vildmarksformat, där du blir ett med skogen, vidsträckta fält, de böljande bergen och den magiska tystnaden.

Säfsen finns det gott om cykel­leder med bland annat 350 km mountainbike-­leder i olika svårighets­grader och 3 468 gupp. Maskin­grävda banor för downhill-cykel för dig som vill kasta dig utför berget.

Här kan du njuta av varierad cykling för alla åldrar och smaker, med allt från BMX-bana för de minsta till mer kvalificerad träning för dig med ambition att åka långlopp.

Cykelkarta med cykelvägar

Cykelkartan visar cykelvägar som finns i kommunen. I cykelkartan finns även information om vilka miljö- och hälsovinster du får genom att cykla mer och annat som kan vara bra att veta när du ska ut och cykla.

Cykelturen Ludvikaturen

Cykelturen Ludvikaturen erbjuder möjligheter till att njuta av sköna vyer längs med sjöarna Väsman, Björken och Bysjön. Närheten till vatten gör det möjligt att ta ett svalkande dopp eller stanna och prova fiskelyckan. Rundturen gör det också möjligt att uppleva industrihistorien, då det finns en mängd sevärdheter utefter turen. Turen går till största delen på asfalt och innehåller en del backar.

Turen startar och slutar vid Väsmanstrand i Ludvika, det område som binder samman centrala Ludvika med stranden vid sjön Väsman. Hoppa upp på cyklarna och ge er ut på rundturen som tar er till byar som Grangärde, Sunnansjö och Grängesberg – alla med sina unika besöksmål och upplevelser – innan ni återigen trampar in i Ludvika. Studera kartan och hitta just de stopp och rastplatser som passar era intressen bäst.

Om Ludvikaturen

Längd: 100 km, kan delas upp i kortare turer

Svårighetsgrad: Går på främst cykelvägar, mindre bilvägar och grusvägar. En stor del går på nedlagda banvallar, större höjdskillnader förekommer.

Tid: Heldagstur som kan delas upp i kortare turer

Värt ett stopp längs Ludvikaturen

Hammarbacken

Hammarbacken är en del av gamla Ludvika bruk och en härlig bruksmiljö med sommarutställning i det gamla Sädesmagasinet. Platsen är en del av Ekomuseum Bergslagen.

Lekomberg utsiktsplats

Njut av Ludvikas kanske vackraste utsiktsplats, Lekomberg Länk till annan webbplats., med vyer över de blånande bergen och sjön Väsman.

Grangärde kyrkby

Grangärde kyrkby Länk till annan webbplats. med anor från 1400-talet ingår i Ekomuseum Bergslagen. Här finns Grangärde Musteri som tillverkar ekologisk saft och sylt. Musteriet har dessutom ett café och affär.

Hästbergs klack

Vid Hästbergs klack Länk till annan webbplats. väntar en fantastisk utsikt över Grangärdebygden och i området finns även många små sjöar som ingår i Grangärde Fiske. Prova lyckan – men glöm inte att köpa fiskekort.

Sunnansjö

Här finns till exempel Sunnansjö Hembygdsgård Länk till annan webbplats., med textilsamlingar som bland annat innefattar bygdens egen folkdräkt Grangärdedräkten. Mitt i byn ligger Marias Nostalgicafé, där det finns fika, glass och lättare luncher.

Grängesberg

I Grängesberg Länk till annan webbplats. finns mycket att både se att göra. Upplev den unika byggnaden Cassels Länk till annan webbplats., ett konserthus med en unik akustik. Disponentparken och trädgårdscaféet bjuder på rofyllt lugn och avkoppling medan det på Lokmuseet finns utställningar som fokuserar på rullande materiel i form av lok och vagnar. Motor och Nostalgimuseet visar bilar, motorcyklar, mopeder, utombordare, flygplansmotor, kameror och film, radio, öl och bryggeri samt skog och skogsbruk. En av huvudattraktionerna är utställningshallens veteranbilar.

Badplatser

Längs turen finns många fina platser att stanna till för ett dopp. Innan Nyhammar finns till exempel badplatsen Hafstjärn och i Grängesberg finns populära Kyrkviken.

Karta över Ludvikaturen Pdf, 355.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen

kultur.samhallsutveckling@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: