Personlig assistans

  Personlig assistans är ett personligt utformat stöd och knutet till dig personligen. Det ska stärka din möjlighet att leva ett självständigt och oberoende liv. Du har rätt att avgöra hur du ska få hjälp och av vem. Du kan ha flera assistenter och hjälpen kan ordnas på olika sätt.

  För att få personlig assistans måste du ha behov av följande:

  • hjälp med personlig hygien
  • hjälp med måltider
  • hjälp med att klä av och på dig
  • hjälp med att kommunicera
  • annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade.

  För hjälp under 20 timmar per vecka ansvarar kommunen för assistanskostnaderna. Om du behöver assistans mer än 20 timmar per vecka kan du ansöka om statlig assistansersättning från Försäkringskassanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  Hur väljer du assistansanordnare?

  Du kan välja kommunen eller en privat utförare som assistansanordnare eller få ekonomiskt stöd och själv vara arbetsgivare. Stödet ska ges av ett begränsat antal personer, personliga assistenter. Du har ett stort inflytande över valet av dina assistenter.

  Ett avtal upprättas mellan dig och din assistansanordnare kring utformning, schemaläggning och genomförande. Assistansanordnaren svarar då för det praktiska kring anställning, löneutbetalning, personal och administration.

  Kommunen som assistansanordnare

  Vi skriver en överenskommelse och planerar tillsammans assistansens utformning. Kommunen ansvarar för anställning av personliga assistenter samt ledning och samordning av assistansen.

  Ansökan

  Du kan ansöka om personlig assistans genom att fylla i blanketten Ansökan om särskilda insatser enligt LSS. Du kan även kontakta biståndshandläggare genom servicetelefonen för ansökan eller mer information.

  Kontakta oss

  Servicetelefon för äldre- och handikappomsorg
  Vardagar klockan  9:30-11:30
  0240-868 37

  Vård- och omsorgsförvaltningen
  vard.omsorg@ludvika.se
  0240-860 00

  Sidan uppdaterades: 2019-09-11

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.