Föräldrastöd

Det flesta föräldrar kan känna igen sig i vardagssituationer där relationerna sätts på prov. För dig som vill ha mer stöd och tips i din föräldraroll så finns olika val.

Pappa som försöker städa

COPE-föräldragrupper

Vill du utveckla din föräldraroll, få stöd eller bryta gamla roller? Välkommen till COPE- Föräldragrupper. Vi har kurser för dig i Ludvika kommun som har barn i åldrarna 3–18 år.

Det är fantastiskt att vara förälder men det kan också vara svårt och krävande. Glädje, oro och en känsla av att inte räcka till är en naturlig del av föräldrarollen. Vi kan alla behöva stöd och uppmuntran för att vara den bästa föräldern för våra barn.

COPE (The Community Parent Education Program) är ett vetenskapligt beprövat och utvärderat föräldrautbildnings-program. COPE vänder sig till dig som behöver ny energi i din föräldraroll eller stöd i att hantera typiska vardagssituationer i familjen. Kanske brottas du med konflikter och en stressfylld vardag, eller har ”kört fast” och behöver tips och idéer på hur du kan stärka relationen till ditt barn och få mer utrymme för positiva stunder tillsammans?

I föräldragruppen tar vi bland annat upp frågor som:

  • Hur kan jag göra för att undvika tjat och bråk?
  • Hur kan jag som förälder bevara mitt lugn?
  • Hur kan jag sätta upp tydliga gränser som fungerar?

COPE-kursen leds av två utbildade gruppledare, tillsammans stöttar vi varandra genom att dela erfarenheter, utbyta tankar och idéer. Det är bra om båda föräldrarna kan delta.
Är du ensamstående få du gärna ta med en nära anhörig. Vi träffas en kväll i veckan under 7 veckor. Kursen är kostnadsfri och vi bjuder på fika!

Vi erbjuder två olika grupper:

  • COPE 3–12 för dig som har barn i åldern 3–12 år
  • COPE Tonår för dig som har barn i åldern 13–18 år

Aktuella kurser:

COPE-kurs (3-12 år)

  • 7 tillfällen
  • Plats: Kyrkskolan, Högbergsgatan 19, 771 32 Ludvika.
  • Torsdagar klockan 16.15-18.15.
  • Vecka 6 – 13 (uppehåll vecka 9 pga sportlov)
  • Start 8 februari.
  • Anmäl dig via vårt formulär
  • Sista anmälningsdag 31 januari 2024.

Gruppledare

Susanna Larsson, 0240-863 18, susanna.larsson@ludvika.se
Malin Sternbeck, 0240-868 13, malin.sternbeck@ludvika.se


Tecknad bild på mamma som ser sina barns koja som de byggt med allt i hemmet

ABC – alla barn i centrum

Vad kan var viktigare än relationen med våra barn?

Det krävs ingen forskning för att övertyga oss om att bra relationer med våra barn är viktiga. Det vet vi redan! Vi vet att starka band mellan barn och föräldrar är den bästa grunden för en harmonisk uppväxt till trygga och självständiga individer.

Men hur lyckas vi med det?

Det flesta föräldrar kan känna igen sig i vardagssituationer där relationerna sätts på prov. Hur undviker vi stressiga situationer? Hur skapar vi harmoni kring matbordet? Hur kan vi förebygga konflikter? Hur får vi mer tid till härligt umgänge med våra barn? En sak är säker – ingen förälder är ensam om dessa funderingar.

Dela erfarenhet och ta del av forskning

På ABC föräldragrupper tar vi både del av varandras erfarenheter och av forskning. Alla som deltar är föräldrar till barn i åldrarna 3–12 år. Lärdomar och insikter tar vi sedan med oss och praktiserar hemma – mellan träffarna.

Det här är ABC – Alla Barn i Centrum

ABC består av fyra gruppträffar kring var sitt tema samt en uppföljningsträff. Träffarna leds av utbildade gruppledare och varje grupp har som mest 10 deltagare.

Träff 1 – Visa kärlek

Hur gör vi för att våra nära relationer ska fungera? Diskussioner och enkla övningar kring att ha fokus på det som fungerar.

Träff 2 – Vara med

Hur påverkar vi varandra i det dagliga samspelet? Hur kan vi förebygga konflikter med våra barn? Diskussioner och enkla övningar kring hur föräldrar och barn kan vara tillsammans.

Träff 3 – Visa vägen

Hur kan man tillämpa ett lugnt föräldraskap? Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan ilska hanteras? Diskussioner och enkla övningar kring att vara en förebild för sitt barn.

Träff 4 – Välja strider

Hur kan tjat och skäll i familjen minskas? Vilka strider behöver vi ta och vilka kan väljas bort? Planering framåt med fokus på hur ABC kan användas i vardagen.

Träff 5 – Uppföljning

På uppföljningsträffen träffas vi igen för att prata om hur det har gått. Vad fungerar bra och vad fungerar mindre bra?

Anmäl dig till nästa kurs

Just nu kan du inte anmäla dig till någon kurs. Vi uppdaterar här när en ny kurs är på gång.

Två händer som håller ett papper föreställande en familj

Mellanteamets familjestöd

 

Alla kan behöva stöd

Alla föräldrar kan i perioder känna behov av stöd och hjälp för att hantera utmaningar som uppstår i familjen.

Till Mellanteamets familjestöd kan ni vända er om ni:

  • Upplever svårigheter i relationen till barnet.
  • Behöver stöd gällande gränssättning och/eller rutiner
  • Behöver stöd i att hantera konflikter i hemmet, mellan barnen och/eller mellan barn och förälder
  • Om ni som omsorgspersoner har svårt att hitta ett gemensamt förhållningssätt som gynnar barnet

Samtal och gruppverksamhet

Vi erbjuder 3–5 samtal. Vid fortsatt behov av stöd kan vi vara behjälpliga med att förmedla kontakter till andra instanser. Vi kan också erbjuda föräldrastöd genom gruppverksamhet.

Vi arbetar på uppdrag av familjer

Vi som arbetar i Mellanteamets familjestöd är socionomer/familjebehandlare med mångårig erfarenhet av socialt arbete. Vi arbetar på uppdrag av familjer. Familjestödet sker oftast i familjens hem tillsammans med familjen, i någon av våra lokaler eller där behovet finns. Kontakten med familjestödet är kostnadsfritt och det råder sekretess.

Vill du kontakta oss?

Ring till kommunens växel 0240-860 00 och be att få bli kopplad till mellanteamet eller lämna ett meddelande till växeln så ringer vi upp dig.

Kontakta oss

Social- och utbildningsförvaltningen
social.utbildning@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: