Eget dricksvatten

  För att få råd när du ska borra eller gräva din brunn är det till Ludvika kommuns verksamhetsområde miljö och bygg som du vänder dig. Här kan du även få råd och hjälp inför provtagning. Du bör kontrollera vattenkvaliteten vart tredje år.

  Kvalitetsproblem

  Vanliga kvalitetsproblem i Ludvika kommun är höga järn- och manganhalter i enskilda brunnar. Det finns dock inga kända hälsoeffekter med dessa problem utan de är av teknisk och estetisk karaktär.

  I grävda brunnar är vattnet ofta surt, mjukt och ledningsangripande. Där är det även vanligt med förhöjda bakteriehalter.

  I bergborrade brunnar förekommer mycket ofta höga radon- och fluoridhalter i vår kommun. Nästan lika vanligt är förhöjda uranhalter. Även svavelväte (luktar ruttna ägg) förekommer i djupare brunnar. Detta medför dock ingen hälsorisk i dessa koncentrationer.

  Provtagning

  Via avtal med laboratoriet Synlab AB i Karlstad, kan vi erbjuda analyser till låga kostnader. Vi får då ta del av resultatet, som blir offentlig handling hos oss. Du kan också själv beställa analyser hos andra företag, men då gäller ett annat pris. På Swedacs hemsidalänk till annan webbplats kan du se vilka företag som är ackrediterade.

  Verksamhetsområde miljö och bygg har flaskor på lager för de vanligaste mikrobiologiska och kemiska analyserna. Man kan hämta flaskor hos oss och få instruktion hur proven ska tas. Vissa veckodagar tar vi emot nytagna prover för vidare transport till laboratorium.

  Kontakta oss på telefon 0240-862 29 eller 863 65 så att någon finns på plats och kan hjälpa dig när du hämtar och lämnar provtagningsmaterial.

  Kontakta oss

  Samhällsbyggnadsförvaltningen Verksamhetsområde Miljö och bygg
  miljo.bygg@ludvika.se
  0240-860 00

  Sidan uppdaterades: 2020-09-21

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.