Företagsbesök 2023
Här är alla besök vi gjorde under 2023.
Stadsbudskontoret, 4 december
Ludvika Stadsbud, eller Stadsbudskontoret som det ofta kallas, har funnits sedan 1945 och drivs nu av fjärde generationen. Det berättade Stefan och Axel Carlsson för Ann-Catrin Knudsen, Erik Odens och HåGe Persson under måndagens företagsbesök på Verkstadsvägen.
Företaget har cirka 50 anställda och den huvudsakliga sysselsättningen består i dag av regelbunden distribution, snabba budtransporter, tyngre fjärrtrafik, bohagsflyttning och kontorsflyttning. Stadsbudskontoret erbjuder även magasinering och förvaring i lager.
Den största kunden och samarbetspartnern är Schenker. Bland de många certifikat Stadsbudskontoret har ingår transport till och från Arlanda.
Swemas, 14 november
Företaget Swemas startade 1983 och tillverkar stenkrossar. I Ludvika jobbar omkring 35 personer. Roger Hedborg och Jonas Eriksson var värdar under företagsbesöket i tisdags. Samtalet kom att handla om allt från kompetensförsörjning och hur det är att vara företagare i Ludvika, till infrastruktur och bostäder med tanke på läget vi befinner oss i.
Besöket avslutades med en rundvandring i bland annat den nya verkstadslokalen som snart är färdig att tas i drift.
Besökarna, i gula västar, bestod av Henrik Navjord på Svenskt Näringsliv, kommunalråd Leif Pettersson, näringslivschef Erik Odens och bakom kameran näringslivsutvecklare Ann-Catrin ”Anka” Knudsen. De tackar för ett toppenbesök!
Taktilpunkten, Björcks behandlingar och Björcks muskelverkstad, 29 maj
Ont i kropp och knopp? Då är chansen stor att familjen Björck har bot. I lokalerna på andra våningen i NLT-huset driver inte mindre än tre av familjemedlemmarna egna företag och erbjuder olika former av behandlingar. Akupunktör Susanne Björck var först ut med Taktilpunkten. Nu har hon sällskap av barnen Oscar och Emma. Oscar är medicinsk massageterapeut och driver Björcks behandlingar. Emma erbjuder medicinsk massage- och friskvårdsterapi och driver Björcks muskelverkstad.
En välbokad vecka kan runt 100 personer strömma genom lokalerna på Carlavägen 21. Under måndagens företagsbesök berättade Susanne att man har märkt av att Ludvika kommun har dubblat friskvårdsbidraget till 2 000 kronor. Bland utmaningarna finns att hantera de friskvårdsportaler som många företag använder sig av. Framåt finns funderingar på att hitta en mer ändamålsenlig lokal för den yoga som Susanne, bland mycket annat, jobbar med.
Med från kommunen var näringslivschef Erik Odens, näringslivsutvecklare Malin Sommarsjö och kommunalrådet HåGe Persson.
Ludvika Samtalsbyrå, 5 maj
Ludvika Samtalsbyrå är Terese Hambergs relativt nystartade företag. Det var också målet för fredagens företagsbesök. Som namnet antyder erbjuder Terese olika former av samtalsstöd, såsom sorgbearbetning och relationsterapi. Hon har alltid varit intresserad av att förstå hur människor tänker. ”Relationer är häftigt”, som hon uttryckte det för näringslivsutvecklare Malin Sommarsjö och kommunalrådet HåGe Persson.
Hon upplever att det var lättare än förväntat att starta företag, men att det var en utmaning att hitta en lokal som passar henne.
Samtalet kom att handla om sådant som gör att människor hamnar i olika kriser och hur samhället ställer allt högre krav på förmågan att ta in intryck, välja och fatta beslut. Terese förhoppning är att kunna arbeta mer med ungdomar i framtiden.
LG IT, 13 april
1989 började Lars Göran Ivansson sälja hemelektronik som en rolig bisyssla. Sedan 2001 driver han LG IT på heltid. Även om privatpersoner fortfarande kan köpa en del sladdar, datorer och skärmar av LG och hans åtta anställda (plus kontorshunden Bamse) är huvudinriktningen helhetslösningar inom IT för företag. 90 procent av kunderna finns i Dalarna och de vanligaste är företag som inte har en egen IT-avdelning. LG IT erbjuder även tjänster inom redovisning.
"Vi är breda", konstaterade LG under torsdagens företagsbesök i lokalerna i Engelbrekt Office på Carlavägen. Då flera i personalstyrkan pendlar in med tåg och buss var ett centralt läge viktigt när man för ett par år sedan flyttade verksamheten från Köpmansgatan.
Bland mycket annat är LG IT projektkoordinator och sköter drift och support åt Fiber i fjällen, som levererar fibernätverk till bostadsrättsföreningar i fjällvärlden. Nästa vecka åker LG till Göteborg för att lansera en programvara för järnvägsrallare som företaget har utvecklat tillsammans med programmeraren Tobias Wetterskog på Plan Digital.
Med på företagsbesöket var kommunalråden Leif Pettersson och HåGe Persson.
Kurts husvagnar, 24 mars
Under fredagens företagsbesök på Kurts husvagnar visade Per Lodén bland annat den nya utbyggnaden med sin skinande rena verkstad. Den gör att de kan hjälpa kunderna i ännu större utsträckning än tidigare. Den har dessutom en yta intill som rymmer fler fordon än innan.
Nu laddar personalen för årets högsäsong, som brukar dra i gång efter påsk. Den typiska kunden är 55 år eller äldre och bor inom tio mils radie från Ludvika. Företagets tre ben är fordon, tillbehör och verkstad. Per berättade om hur viktiga de ekonomiska prognoserna och rapporterna är för deras planering, att företaget har en låg personalomsättning och att den som ska klara av att skruva med en husbil eller husvagn måste vara lite av en ”allkonstnär”.
Med från Ludvika kommun kommunalrådet Leif Pettersson, näringslivsutvecklare Malin Sommarsjö och näringslivschefen Erik Odens.
Coop Fredriksberg och Ostkôja, 7 mars
Under tisdagen besökte delar av kommunledningen, samhällsbyggnadsnämndens ordförande Sören Finnström och näringslivsenheten Fredriksberg. Besöket inleddes med en företagarlunch i Säfsgårdens nybyggda matsal, där kompetensförsörjning lyftes som en punkt som står högt på agendan för företagarna.
Efter lunchen väntade ett besök på den lokala Coopbutiken, där butikschefen Lisa Bång visade runt och berättade om butikens förutsättningar. Att få personalansvar var viktigt för Lisa när hon tog över butiken för drygt tio år sedan, och omsorgen av de anställda har en stor och viktig plats i verksamheten.
Eftermiddagen avslutades med ett stopp hos Susanne Andersson på Ostkôja, som förevisade det imponerande och uppskattade utbudet i den lilla kioskbyggnaden efter Ludvikavägen.
Ludvika centrum, 6 mars
Under måndagens företagsbesök i centrum stannade vi till på Pitchers där vi träffade Rodi och åt en god lunch, på Ateljé Stjärnbild där vi träffade den rutinerade Anke, och på Restaurang Gallerian där vi träffade den nyblivna egenföretagaren Shakti.
Samtliga berättade att det har varit en tuff period för butiker och restauranger. Först under pandemin, och nu med höjda levnadskostnader för många kunder. Varorna kostar också mer för företagen att köpa in, vilket innebär utmaningar med prissättningen.
Trots detta ser man positivt framåt, med många lojala kunder som vill fortsätta handla och äta lokalt. Trion är överens om att servicen är helt avgörande, liksom att man fortsätter att utvecklas. "Man måste fortsätta satsa", säger företagarna samstämmigt.
Tack för trevligt mottagande – och för era värdefulla insatser i vårt Ludvika!
Med från kommunen var kommunalråden Leif Pettersson och HåGe Persson, näringslivschef Erik Odens samt näringslivsutvecklare Malin Sommarsjö.
Willys hårverksta, 17 februari
Ibland får man förena nytta med nöje, vilket kommunalrådet HåGe Persson gjorde när det under fredagen var dags för företagsbesök på Willys hårverksta i Ludvika. Susanna Rask är en av de anställda på den anrika salongen, som har varit verksam i 41 år. Hon trivs bra med jobbet och uppskattar framför allt att få möta alla glada kunder, varav många är stammisar.
Grundaren och ägaren Willy Jansson var inte på plats, men Susanna kunde berätta att 72-åringen inte har några planer på att avsluta karriären än på ett tag. Under besöket diskuterades även tryggheten på salongen och samverkan med andra inom branschen.
Med från kommunen var också näringslivschef Erik Odens och näringslivsutvecklare Malin Sommarsjö, som tillsammans med HåGe Persson tackar för ett varmt mottagande!
Dalacc, 6 februari
I dag besökte vi Dalacc, en revisions-, redovisnings- och rådgivningsbyrå som sedan starten 2020 har byggt upp en stor kundkrets bland lokala företagare. Med tio anställda (inklusive Rose-Marie Engström och Mattias Ericson) erbjuder man sina tjänster till företag i framför allt Ludvika och Smedjebacken. Och det är här Dalacc vill vara; eller ”lokalproducerad enkelhet”, som de själva kallar det.
En knäckfråga är, som för många andra, kompetensförsörjningen. Där ser man vikten av samverkan med skolan, men också att kunna erbjuda utbildningar internt samt att erbjuda personalförmåner och stor delaktighet hos personalen.
Med från Ludvika kommun var näringslivschef Erik Odens, kommunalråden HåGe Persson och Leif Pettersson, samt bakom kameran näringslivsutvecklare Malin Sommarsjö.
Colorama, 30 januari
Måndagens företagsbesök ägde rum på Colorama, som är ett företag inom färgfackhandeln. Ägaren Mats Flyberg och butikschefen Roger Lindmark berättade om butiken, dess fördelning mellan privata kunder och företagskunder och om hur de efter 2020 års ”all time high” nu rustar sig för ett tufft år sett till konjunkturen. Konkurrensen från näthandeln gör sig självfallet alltid påmind, men Mats tillade att kunderna ofta är beredda att betala lite extra för den kunskap de får hos Colorama.
Syftet med företagsbesöken är dels att skapa kontaktytor med det lokala näringslivet, dels att få en ögonblicksbild av både goda exempel och utmaningar. Med från Ludvika kommun var Malin Sommarsjö, näringslivsutvecklare, HåGe Persson, kommunalråd, samt Erik Odens, näringslivschef.
Storgatan, 16 januari
På måndagen stack kommunalrådet Leif Pettersson och delar av näringslivsenheten in huvudet hos Björks möbler och Björkmans skomakeri för ett spontant företagsbesök. De anrika butikerna har en tid påverkats av ombyggnaden av riksvägen, men konstaterar samstämmigt att "det blir bra när det är klart".
På Storgatan 41 visade Micke Eklund, som sedan 3,5 år tillbaka driver Björks möbler tillsammans med frun Mia, bilder på hur det såg ut när möbelbutiken öppnade år 1900. Då var Storgatan en grusväg för mestadels hästtransporter. Samtalet berörde även offentliga upphandlingar, där kommunen gärna ser att fler lokala småföretag är med, och praktikanter från arbetsmarknad och integration (AMI). Det senare vill Björks möbler gärna jobba vidare med. "Kan man bidra till att en person kommer vidare i livet är det mycket värt", säger Micke.
På Björkmans skomakeri berättade Mona och Anders Björkman om den på många sätt unika verksamheten. Paret är den andra generationen sedan starten 1965, och i butiken erbjuds allt från handgjorda dansskor till ortopediska inlägg, skinnhandskar och hattar. Ett sällsynt hantverk som kräver mycket kunskap och tålamod. På Åsgatan i Falun driver sonen Per-Anders Björkman, även han skomakarmästare, sedan 2015 en systerbutik med samma namn.
Dagen avslutades med ett besök hos Dalacc, som önskades lycka till på Stjärngalan i Borlänge den 26 januari. Dalacc, som grundades av Rose Marie Engström och Mattias Ericson och hjälper näringslivet i Ludvika och Smedjebacken med redovisning, revision och rådgivning, är nominerat i kategorin "Årets Nyföretagare 2022".
Kontakta oss
Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00
Sidan uppdaterades: