Företagsbesök 2023

Här är alla besök vi har gjort under 2023.

Dalacc, 6 februari

I dag besökte vi Dalacc, en revisions-, redovisnings- och rådgivningsbyrå som sedan starten 2020 har byggt upp en stor kundkrets bland lokala företagare. Med tio anställda (inklusive Rose-Marie Engström och Mattias Ericson) erbjuder man sina tjänster till företag i framför allt Ludvika och Smedjebacken. Och det är här Dalacc vill vara; eller ”lokalproducerad enkelhet”, som de själva kallar det.

En knäckfråga är, som för många andra, kompetensförsörjningen. Där ser man vikten av samverkan med skolan, men också att kunna erbjuda utbildningar internt samt att erbjuda personalförmåner och stor delaktighet hos personalen.

Med från Ludvika kommun var näringslivschef Erik Odens, kommunalråden HåGe Persson och Leif Pettersson, samt bakom kameran näringslivsutvecklare Malin Sommarsjö.

HåGe Persson, Erik Odens, Rose-Marie Engström, Mattias Ericson och Leif Pettersson.

HåGe Persson, Erik Odens, Rose-Marie Engström, Mattias Ericson och Leif Pettersson.

Colorama, 30 januari

Måndagens företagsbesök ägde rum på Colorama, som är ett företag inom färgfackhandeln. Ägaren Mats Flyberg och butikschefen Roger Lindmark berättade om butiken, dess fördelning mellan privata kunder och företagskunder och om hur de efter 2020 års ”all time high” nu rustar sig för ett tufft år sett till konjunkturen. Konkurrensen från näthandeln gör sig självfallet alltid påmind, men Mats tillade att kunderna ofta är beredda att betala lite extra för den kunskap de får hos Colorama.

Syftet med företagsbesöken är dels att skapa kontaktytor med det lokala näringslivet, dels att få en ögonblicksbild av både goda exempel och utmaningar. Med från Ludvika kommun var Malin Sommarsjö, näringslivsutvecklare, HåGe Persson, kommunalråd, samt Erik Odens, näringslivschef.

Mats Flyberg, Malin Sommarsjö, HåGe Persson, Roger Lindmark och Erik Odens.

Mats Flyberg, Malin Sommarsjö, HåGe Persson, Roger Lindmark och Erik Odens.

Storgatan, 16 januari

På måndagen stack kommunalrådet Leif Pettersson och delar av näringslivsenheten in huvudet hos Björks möbler och Björkmans skomakeri för ett spontant företagsbesök. De anrika butikerna har en tid påverkats av ombyggnaden av riksvägen, men konstaterar samstämmigt att "det blir bra när det är klart".

På Storgatan 41 visade Micke Eklund, som sedan 3,5 år tillbaka driver Björks möbler tillsammans med frun Mia, bilder på hur det såg ut när möbelbutiken öppnade år 1900. Då var Storgatan en grusväg för mestadels hästtransporter. Samtalet berörde även offentliga upphandlingar, där kommunen gärna ser att fler lokala småföretag är med, och praktikanter från arbetsmarknad och integration (AMI). Det senare vill Björks möbler gärna jobba vidare med. "Kan man bidra till att en person kommer vidare i livet är det mycket värt", säger Micke.

På Björkmans skomakeri berättade Mona och Anders Björkman om den på många sätt unika verksamheten. Paret är den andra generationen sedan starten 1965, och i butiken erbjuds allt från handgjorda dansskor till ortopediska inlägg, skinnhandskar och hattar. Ett sällsynt hantverk som kräver mycket kunskap och tålamod. På Åsgatan i Falun driver sonen Per-Anders Björkman, även han skomakarmästare, sedan 2015 en systerbutik med samma namn.

Dagen avslutades med ett besök hos Dalacc, som önskades lycka till på Stjärngalan i Borlänge den 26 januari. Dalacc, som grundades av Rose Marie Engström och Mattias Ericson och hjälper näringslivet i Ludvika och Smedjebacken med redovisning, revision och rådgivning, är nominerat i kategorin "Årets Nyföretagare 2022".

Kontakta oss

Ludvika kommun

info@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: