Livsmedel

Du som ska ta över eller starta en livsmedelsverksamhet i Ludvika måste registrera den hos Verksamhetsområde miljö och bygg.

Om du byter organisationsnummer måste du registrera din verksamhet på nytt.

Registrera livsmedelsverksamhet

De allra flesta livsmedelsverksamheter ska registreras, men några behöver godkännas. Verksamheter som behöver godkännas är till exempel större produktionsanläggningar, slakterier, anläggningar för färska fiskeriprodukter, produktionsanläggningar för malet kött, köttberedning med flera.

Avgift

Den som anmäler en livsmedelsanläggning för registrering hos kommunen ska enligt kommunfullmäktiges beslut och enligt SLVFS 2006:21 Livsmedelsverkets föreskrifter om avgifter, betala en avgift för handläggning av ärendet.

Hur görs kontrollen och vad kostar den?

Du som har en registrerad livsmedelsverksamhet betalar för varje kontroll som utförs. Avgiften tas ut efter rådande timtaxa och antalet kontroller speglar storlek och anläggningens kontrollbehov och bestäms genom riskklassning av verksamheten. Avgiften täcker till exempel tiden då vi förbereder besöket, tiden för besöket och tiden för att skriva rapporten efter besöket. Merparten av alla livsmedelskontroller är oanmälda.

Vid kontrollen kontrollerar inspektören att verksamheten fungerar på ett bra sätt och att de livsmedel som säljs är säkra att konsumera och att kunsumenten inte blir lurad. Det handlar till exempel om att maten förvaras vid rätt temperatur och att det är rent och snyggt i lokalerna. Det är alltid ditt ansvar som livsmedelsföretagare att ha rutiner som garanterar att livsmedlen är säkra och att lagstiftningen följs.

Avgift för extra offentlig kontroll

Extra offentlig kontroll är den livsmedelskontroll som Vverksamhetsområde miljö och bygg gör utöver det som ingår i riskklassningen. Det kan till exempel vara kontroll med anledning av klagomål, matförgiftningar eller när brister behöver följas upp. För extra offentlig kontroll gäller vår timtaxa. Om klagomålen är obefogade, behöver du inte betala

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare

Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att ha kunskap om de regler som gäller för att driva en livsmedelsverksamhet. När du hanterar mat är det viktigt att du och din personal känner till de risker som finns vid livsmedelshanteringen och hur man gör för att producera säker mat.

Allergener

De 14 allergena ämnen som måste kunna redovisas är de som står för majoriteten av de svåra allergiska reaktionerna. Det är viktigt att känna till vilka allergener som ingår i sammansatta ingredienser som majonnäs, buljongpulver, såser och köttprodukter. Ingredienserna kan ändras utan förvarning och det är därför viktigt att alltid läsa etiketterna för att hålla egna recept och ingredienslistor uppdaterade.

Allergenlista

Allergen

Finns ofta i

Spannmål som innehåller gluten (som vete, korn, råg och havre)

Inkluderar vete (även spelt och katumvete), råg, korn och havre. Det finns ofta i livsmedel som innehåller mjöl, till exempel panering, ströbröd, bröd, kakor, couscous, köttprodukter, pasta, bakverk, såser, soppor och livsmedel som dammas med mjöl. Spannmålet måste deklareras, men det är frivilligt att skriva ut "gluten".

Kräftdjur

Inkluderar krabbor, hummer, räkor och scampi. Det finns ofta i räkpasta som används i thailändska curryrätter eller sallader.

Ägg

kakor, vissa köttprodukter, majonnäs, mousse, pasta, quiche, såser och livsmedel borstade eller glaserade med ägg som till exempel vissa bröd.

Fisk

fisksåser, pizzor, smaksättare, salladsdressing, buljongtärningar och Worchestershiresås

Jordnötter

kex, kakor, curryrätter, pizza, desserter och i vissa såser (satay). Finns även i jordnötsolja och jordnötsmjöl.

Sojabönor

bönröror, edamame bönor, misopasta, texturerat sojaprotein, sojamjöl eller tofu. Används ofta i vissa desserter, glass, köttprodukter, såser och vegetariska produkter.

Mjölk

smör, ost, grädde, mjölkpulver och youghurt. Den används ofta i livsmedel glaserade med mjölk (till exempel bröd), pulversoppor och såser.

Nötter och mandel

Inkluderar mandlar, hasselnötter, valnötter, cashewnötter, pecannötter, paranötter, pistagenötter, macadamia- eller Queenslandnötter. Dessa kan hittas i bröd, kex, kakor, efterrätter, glass, marsipan (mandelmassa), nötoljor och såser. Mald, krossad eller hyvlad mandel används ofta i asiatiska rätter.

Selleri

 

Inkluderar selleristjälkar, -blad, -frön och rotselleri. Finns ofta i sellerisalt, sallader, vissa köttprodukter, soppor, vissa kryddblandningar och buljongtärningar.

Senap

Omfattar flytande senap, senapspulver och senapsfrön. Finns ofta i bröd, curryrätter, marinader, köttprodukter, salladsdressing, såser och soppor.

Sesamfrö

bröd, grissini, hummus, sesamolja och tahini (sesampasta)

Svaveldioxid och sulfit

Används ofta som konserveringsmedel i torkad frukt, köttprodukter, läsk och grönsaker samt vin och öl.

Lupin

Inkluderar lupinfrön och mjöl, och kan ibland hittas i vissa typer av bröd, bakverk och pasta.

Blötdjur

Inkluderar musslor, sniglar, bläckfisk och valthornssnäckor. Finns ofta i ostronsås eller som ingrediens i fiskgrytor.


Mer information

Livsmedelsverkets sida Starta företag Länk till annan webbplats. hittar du mer information kring lagstiftning, hur din verksamhet kontrolleras, hur du ska gå tillväga om du ska avveckla eller överlåta din verksamhet med mera.

Kontakta oss

Kommunstyrelsens förvaltning Miljö och bygg
miljo.bygg@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: