Jessica Wallberg

Jessica Wallberg.

Jessica Wallberg läste AIL

För Jessica passade arbetsintegrerad utbildning perfekt. Här berättar hon om fördelarna med att jobba och plugga samtidigt.

Jessica var tidigare idrottskonsulent och jobbade då mycket med barn och unga. Efter det började hon som resurs, som det hette i skolan då. Efterhand blev hon intresserad av att gå ett steg längre och hålla egna lektioner. Det fick hon och det gav mersmak.

– Sedan kom min rektor och berättade om arbetsintegrerad lärarutbildning. Då var det ett projekt från högskolans sida; ett samarbete mellan kommun och högskola. Jag ville inte lämna arbetslivet och studera på heltid. Om enda alternativet varit en vanlig utbildning på heltid, då hade jag inte nappat just då.

Upplägget på AIL innebar för hennes del tre dagar i veckan på plats i skolan och två dagar studier. Hon studerade i fem och ett halvt år och är nu legitimerad lärare.

– Det är verkligen en fördel att få erfarenhet samtidigt. Det är superbra att se verkligheten och få stöttning av kollegor. Arbetsgivaren har verkligen varit mån om balansen mellan arbete och studier.

AIL ger en bra möjlighet att ta med sig forskningen man stöter på i utbildningen direkt till arbetsplatsen.

– Man kan applicera de teoretiska delarna på det praktiska. Utforska – och se vad som fungerar, säger Jessica.

Hon gick efter ett särskilt avtal under studietiden. Det innebar att hon fick anställning ett år i taget under studietiden.

– När jag var färdigutbildad fick jag förhandla om lönen – och fick ett nytt anställningsavtal. Nu har jag fast tjänst som behörig lärare.

Kontakta oss

Social- och utbildningsförvaltningen

social.utbildning@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: