Det här är Stensvedens förskola

Förskolan jobbar utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 18.

Förskolan Stensveden öppnades 1977 och ingår i Vasa rektorsområde.
Det är 58 barn på förskolan fördelade på 3 avdelningar.

Natur- och miljötänkandet går som en röd tråd genom verksamheten och omgivningarna runt Stensveden ger tillgång till stora grönområden, närhet till skog och vatten samt Gammelgården. Personalen är utbildad genom Friluftsfrämjandet till ledare i Skogsknopp, Knytte och Mulle samt även skridsko- och skidskola.

Sedan våren 1998 har vi haft ett Kretsloppshus, dvs ett hönshus i kombination med växthus. Efter några års uppehåll med höns så är hönshuset  med föräldrars hjälp renoverat och det bor idag 5 hönor.  Barn, personal hjälps åt att ta hand om dem. På helgerna tar vi tacksamt emot hjälp från föräldrar.
År 2000 var vi den första förskolan i Sverige att från Skolverket få utmärkelsen Miljöskola.  Vi blev sedan år 2005 "Skola för hållbar utveckling".

Språk

Vi jobbar medvetet på oilka sätt med barnens språkutveckling. Vi använder oss av tecken, rim, ramsor, sagor, språkutvecklande lekar i mindre grupper. I miljön utmanar vi barnens intresse för det skrivna ordet. All personal går från hösten en utbildning genom Skolverket som heter Läslyftet.

Matematik

Matematik finns runtomkring oss på många olika sätt. Vi mäter, sorterar, bygger mönster, uppmanar till problemlösning, räknar, använder oss av de "rätta" begreppen. Vi jobbar med matematik på olika sätt både inne och ute.

Natur och miljö

Vi är en "skola för hållbar utveckling" och jobbar med miljö på olika sätt. Om du följer länken "Rundvandring" kan du se mer om vårt natur och miljöarbete.
Vi har under åren fått utmärkelse "Skola för hållbar utveckling" och "Miljöförskola"

Grön Flagg

Grön Flagg Länk till annan webbplats. certifieringen  fick vi  2012. Vi har hittills jobbat med Tema Kretslopp och Närmiljö, Livstil och Hälsa. De tre utvecklingsområden under tema Livsstil och hälsa som vi har valt är; Kamratskap, vila, motion och rörelse.

Kontakta oss

Social- och utbildningsförvaltningen
social.utbildning@ludvika.se
0240-860 00

Alla kommunala förskolor nås via växeln 0240-860 00

Verksamhetschef förskola: 0240-866 67

Sidan uppdaterades: