Alkoholberoende

Alkoholberoende är svårt, både för dig som är beroende och för dig som anhörig. Skuldkänslor och frågor som "varför", "vad ska jag göra" och "hur ska jag kunna hjälpa" kan vara svårt att handskas med på egen hand. Oavsett om du är beroende eller anhörig finns det hjälp att få.

Vår syn på alkoholberoende

Vår erfarenhet är att alkohol/kemiskt beroende är en sjukdom som påverkar hela vårt liv och livsinnehåll. För att kunna hejda den och hjälpa dig till ett drogfritt liv, behöver beroendets konsekvenser bearbetas och gamla mönster förändras.

Utgångspunkt

Vi arbetar utifrån en helhetssyn, att biologiska, psykologiska, sociala och kulturella faktorer samverkar, beroende är endast en del i ett livsmönster. Vi grundar vår människosyn på allas lika värde, med möjlighet till utveckling och förändring. Programmet är en process som bygger på att göra dig medveten om

  • hur du har haft det    
  • hur du vill ha det   
  • hur du kan nå det

Kontakta alkohol- och drogrådgivningen

Du kan ringa eller komma på besök till alkohol- och drogrådgivningen kan du ringa eller komma på besök för att få råd eller stöd i missbruksfrågor när det gäller dig själv eller någon du bryr dig om.

Öppettider
Måndag och fredag kl 8:30-11:30
Onsdag kl 13:00-14:00

Vi kan erbjuda

Enskilt stöd

  • Motivationssamtal
  • NADA-akupunktur

Stöd i grupp

  • Primärbehandling i grupp
  • Eftervård i grupp

Anhörigstöd

  • Enskilt anhörigstöd
  • Anhörigstöd i grupp

Barn- och tonårsgrupper

Råd och stöd på chat och telefon

AA, Anonyma Alkoholister Länk till annan webbplats., är en gemenskap av män och kvinnor, som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem och hjälpa andra att tillfriskna från alkoholism. På aa.se kan du hitta en grupp i ditt närområde, bland andra Ludvikagruppen, telefon 070-271 82 24 (journummer).

Alkohollinjen Länk till annan webbplats. erbjuder stöd till förändring, till dig som funderar över dina egna alkoholvanor eller som påverkas av någon annans alkoholvanor.

Dopingjouren Länk till annan webbplats. vänder sig till dig som undrar över något som har med anabola steroider och dopning att göra. Du kan också skriva en fråga och få ett svar, eller läsa svar på andras frågor.

Drugsmart Länk till annan webbplats. är en sajt med information om alkohol och andra droger. Här kan du som är mellan 13-19 år anonymt ställa en fråga om alkohol, andra droger och missbruk. Du som har missbruk i familjen kan få hjälp att hitta en stödgrupp.

Jourhavande medmänniska Länk till annan webbplats. är en telefonjour som är öppen för alla, alla kvällar och nätter året om. Du kan ringa och prata om vad du vill. Du får vara anonym.

Anonyma Narkomaner (NA) Länk till annan webbplats. - vänder sig till dig som har problem med droger eller är orolig för någon i din närhet som har det. De har en telefonjour och tar även emot frågor via mejl och på sajten.

Spelberoendes riksförbund Länk till annan webbplats. är en partipolitisk och relgiöst obunden sammanstlutning av föreningar för spelberoende och anhöriga som vill verka för att förebygga och avhkälpa spelberoende.

Kontakta oss

Social- och utbildningsförvaltningen
social.utbildning@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: