Folkhälsoarbete

En god folkhälsa är en förutsättning för en hållbar utveckling och för tillväxten i kommunen. Med en hållbar utveckling avses både de ekonomiska, sociala och miljömässiga dimensionerna som är beroende av och förstärker varandra.

Bild på hälsans bestämningsfaktorer

Bild på hälsans bestämningsfaktorer

Befolkningens hälsa påverkas av en mängd faktorer såsom välfärdsutvecklingen i samhället, levnadsvillkor och socioekonomiska förutsättningar för olika grupper i samhället samt enskilda individers levnadsvanor. Man kan säga att hälsa är en resurs för individen medan folkhälsa är ett mål för samhället.

Ludvika kommun arbetar inom flera målområden för att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa.

Följande fokusområden är prioriterade:

 • Barn och ungas uppväxtvillkor.
 • Arbete och näringsliv
 • God livsmiljö
 • Trygghet och säkerhet

Några exempel på hälsofrämjande arbete

Föräldrastöd

 • Småbarnsliv - föräldrar till barn 1 till 3 år
 • COPE- föräldrar 3 till 12 år
 • COPE - föräldrar till 12 till 18 år
 • Uppmärksamhetsveckor med fokus på levnadsvanor

Kontakt och ytterligare information om Uppmärksamhetsveckor med fokus på levnadsvanor

Ludvika kommun, folkhälsostrateg, ursula.furtig@ludvika.se
Smedjebackens kommun, ungdomsstrateg.
Region Dalarna, verksamhetsutvecklare.

Elevstöd

 • Skilda världar - barn i alla åldrar med separerade vårdnadshavare

Psykisk ohälsa

 • Frukostmöten med föreläsare, för att skapa nätverk och samverkan mellan yrkesverksamma, anhöriga och personer med egen psykisk ohälsa.
 • Kvällsföreläsningar om psykisk ohälsa

Frukostmöten och kvällsföreläsningar med tema psykisk ohälsa

Vi anordnar en serie med fyra frukostmöten och fyra kvällsföreläsningar med temat psykisk ohälsa/funktionsnedsättning. Frukostmötena arrangeras i samverkan mellan anhörigstödet och folkhälsan i Ludvika och Smedjebackens kommun, Västerbergslagens samordningsförbund Finsam samt Studieförbundet Vuxenskolan i Ludvika/Smedjebacken.

Anmäl dig till Studeförbundet Vuxenskolan Dalarna Länk till annan webbplats.. Anmälan kan du göra på hemsidan eller per telefon 0240-138 90.

Välkommen att höra av dig till kommunens folhälsostrateg om du har frågor.

Nätverket för psykisk hälsa i Västerbergslagen firar 10 års jubileum i år 2021

Det vill vi fira riktigt ordentligt och bjuder därför på en digital och kostnadsfri föreläsning med välkände äventyraren och inspiratören Aron Andersson.

Arons föreläsning kommer att finnas tillgänglig från och med söndag 12 december klockan 08.00 till och med lördag 18 december klockan 22.00 för att så många som möjligt ska kunna ta del av den.

Vi kommer också att lotta ut böcker och biobiljetter bland er som anmäler er till föreläsningen. Kom därför ihåg att om ni samlar en arbetsgrupp så behöver ni ange fler mailadresser eller att var och en bokar länken så alla som deltar har möjlighet att vinna priserna. Självklart är elever, vänner och familj välkomna att lyssna.

Ju fler som firar med oss ju gladare är vi i nätverket.

Anmälan sker under visningsperioden på Finsams hemsida Länk till annan webbplats.. Gå in på evenemanget i kalendariet och anmäl dig så får du en länk. Under övriga upplysningar noterar ni om ni är fler som tittar på föreläsningen tillsammans.

Kontakta oss

Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen
kultur.samhallsutveckling@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: