Företagsbesök 2024

Här är alla besök vi har gjort under 2024.

Annefors kunskaputveckling

Annefors kunskaputveckling i Fredriksberg var målet för måndagens företagsbesök. Ulrika Berglund och Pär Trässman berättade att företaget håller utbildningar och kurser inom elsäkerhet och elteknik i hela Sverige.

Annefors kunskapsutveckling startade 2020, men Pär Trässman började i branschen för över 40 år sedan. Ulrika Bergström är ägare, kurskoordinator och administratör på företaget. Tillsammans skräddarsyr de sina utbildningar efter företagens behov. Deltagarna får kursen på plats hos sig med skarpa övningar.

Bland kunderna finns storföretag som Vattenfall och SSAB med flera. Målet är att etablera träningsytor i Fredriksberg i framtiden, både inomhus och utomhus. Under de fyra åren sedan företaget startades har de fyrdubblat sin omsättning.

Åsa Granat, konsult i guldläget, Ulrika Berglund och näringslivsutvecklare Ann-Catrin Knudsen.

Brunnsvik Hotell & Konferens

Ett drygt halvår har gått sedan Sakofall Fastigheter köpte Brunnsvik. Nu har det börja hända grejer på den anrika anläggningen. Förbipasserande på riksväg 66 har säkert lagt märke till den fasadmålning som pågår. Innanför väggarna har bland annat Brunnsvik Hotell & Konferens kommit i gång, vilket Håkan Rosén och Ulrika Korkala från verksamheten berättade mer om under fredagens företagsbesök.

Just nu är tre enkelrum och fem dubbelrum klara för uthyrning, samtidigt som renovering av ytterligare rum pågår. Samtliga med utsikt över Väsman.

Med på företagsbesöket var Erik Odens, Ulrika Andersson, Ann-Catrin ”Anka” Knudsen och Lena Kansbod från näringslivsenheten tillsammans med kommunalrådet Leif Pettersson.

Renta

Under måndagen hade vi nöjet att besöka Renta, som öppnade sin depå i Ludvika under våren och invigdes den 16 maj. Renta erbjuder främst maskinuthyrning men har även försäljning av tillbehör. Företaget riktar sig både till företag och privatpersoner.

Vid vårt besök träffade vi Marcus Haag, regionchef Gävle/Dala, och Staffan Hammarin, platschef för Ludvika och Borlänge.

Renta erbjuder ett brett sortiment av maskiner, från de minsta delarna till de största liftarna. Deras fokus ligger på att leverera maskiner i toppskick och med hög funktionalitet, så att kundens arbetsmiljö alltid är i bästa möjliga skick.

Renta registrerades 2016 och har nu 72 depåer runt om i landet, med planer på att expandera ytterligare. Varje torsdag håller de öppet hus och bjuder på korv med mos – ett perfekt tillfälle att besöka dem och se vad de har att erbjuda!

I Ludvika arbetar just nu fem personer hos Renta. Vi ser fram emot att följa deras fortsatta tillväxt och framgång i vår kommun.

Victor Energy

– Vi är ett doldismiljardföretag i kommunen.

Vd Alf-Åke Jansson berättar om Victor Energy, som bildades 2012 under ett annat namn och finns i Sverige, Kanada, Norge, Kroatien, Polen och Tyskland.

Verksamheten fokuserar på elkraft, mer konkret att bygga transmissions- och distributionsledningar samt transformatorstationer.

Just nu har de, bland annat, två stora projekt i Sverige; ett längst nere i Skåne och ett uppe i Norrland, mot finska gränsen.

– Vi har en orderstock i Sverige på 1,7 miljarder kronor, säger ekonomichef Tomas Eklund.

Företaget har strax över 20 anställda i Sverige, varav hälften i Grängesberg. Samtidigt består personalstyrkan i de svenska projekten nu av långt fler än 100 anställda, där de flesta kommer från företagets verksamhet i Polen och Kroatien.

Ambitionen är att den svensktalande projektorganisationen ska växa, men det finns en kompetensbrist. I jobbet ingår mark- och betongarbeten, att bygga och resa stolpar, samt ”linjedragning”.

Med under måndagens företagsbesök var förutom Alf-Åke och Tomas även HR-chefen Anna Eriksson Viberg.

Gräsberg Bordfabrik

Gräsberg Bordfabrik är namnet på företaget som tidigare hette Det Lilla Snickeriet i Gräsberg. Anledningen till namnbytet är att det kom in ganska många samtal från personer som efterfrågade andra typer av snickerier.

Lars Wilbe och Cissi Montelius har specialiserat sig på att göra fina, massiva träbord. Ganska tidigt i företagets historia stod det klart att Lars inte kunde behålla jobbet som lärare på VBU. Än så länge är Cissi sjuksköterska, men frågan är hur länge det funkar om företaget ska växa.

– Att växa är svårt. Man ska hitta rätt personer. Och man måste ställa sig frågan ”Vill vi det?”, funderar Lars.

– När vi startade tänkte vi att nu tar det många år innan folk vet vilka vi är. Men vi underskattade de sociala medierna, konstaterar Cissi.

Ett annat framgångskoncept är förstås spridning av varumärket från mun till mun. Det har gett upphov till kundkluster på platser som Nacka och Björklinge.

Senast att få upp ögonen för de lokala borden är Hitachi Energy. Några av dessa kunde gänget från näringslivsenheten se i förbifarten under måndagens företagsbesök.

Portbolaget i Bergslagen

Varje industrijobb skapar ytterligare jobb i den svenska ekonomin, brukar det heta. Det är Portbolaget i Bergslagen ett lysande exempel på. Efter många år på andra företag inom portbranschen bestämde sig barndomsvännerna Andreas Stendalen och Johan Käck hösten 2021 för att starta eget.

Med huvudfokus på tung industri ser man till att portarna hos bland andra Hitachi Energy, Spendrups och Ahlstrom Ställdalen fungerar som de ska.

– I lågkonjunktur är det mycket reparationer. I högkonjunktur är det många som köper nya grejer, berättade Andreas och Johan under måndagens företagsbesök.

Hemma är lagret i byggnaden intill macken i Grängesberg, men majoriteten av tiden är Andreas, Johan och serviceteknikern Niklas Kroon ute på uppdrag.

– Styrkan är att vi är snabba, jobbar nära kunderna och hittar speciallösningar tillsammans med dem när det behövs.

Ett bevis på att man på kort tid har hittat en framgångsrik affärsmodell var nomineringen till Årets nyföretagare på Stjärngalan tidigare i år.

Med på företagsbesöket var Ann-Catrin ”Anka” Knudsen och Ulrika Andersson från näringslivsenheten.

Nordic Car Trailer

Nordic Car Trailers anläggning ligger i Fredriksberg. De omnämner sig själva som ett relativt nytt namn på trailermarknaden, men har personal med lång erfarenhet.

Under valborgsmässoaftonens företagsbesök visade vd Tobias Hillqvist upp anläggningen där man tillverkar släpvagnar för företag inom byggbranschen. Han har nyligen varit på en mässa i Stockholm där det blev succé! Nu har han fullt upp med att behandla alla nya order.

Dalarna VVS & Värmeteknik

På Skolvägen i Östansbo har Mattias Magnusson och hans Dalarna VVS & Värmeteknik kontor, lager och verkstad. Sedan 2017 har företaget servat kunder med i första hand service och reparation av värmepumpar. Man erbjuder också utbyte och nyinstallation av anläggningar.

– Värmepumpmarknaden utanför Ludvika känns inte glödhet, men här får vi förfrågningar så gott som varje dag. Det är många privatpersoner som vill energieffektivisera, berättade Mattias under måndagens företagsbesök.

Till hösten hoppas han ha kunnat plussa på ytterligare något namn till dagens fem anställda. En utmaning är att det är svårt att hitta utbildade kyltekniker.

I framtidsplanerna ingår nybyggda lokaler på lämplig plats i Ludvika, komplett med butik att visa värmepumpar, badrumsinredning, spabad och pooler i.

Med på företagsbesöket var Erik Odens, Ann-Catrin ”Anka” Knudsen och Lena Kansbod från näringslivsenheten tillsammans med kommunalrådet Leif Pettersson. De hälsades välkomna av Mattias Magnusson och Elin Knutsson, ägare respektive anställd på Dalarna VVS & Värmeteknik.

KD Bil & Marin Service

På Björnhyttevägen i Grängesberg, ett stenkast från riksvägen, ligger KD Bil & Marin Service. Byggnaden har fungerat som bilverkstad ända sedan den uppfördes på 1940-talet. Sedan ett par år tillbaka med Karl Drakos som ägare.

– Jag har alltid haft som mål att ha en egen bilverkstad, berättade han i samband med måndagens företagsbesök.

Verkstaden, med plats för fyra fordon, servar alla märken och försöker ligga i framkant när det gäller utvecklingen inom bilindustrin. Planer finns också på att öppna en gör-det-själv-tvätt efter Björnhyttevägen.

Leveransen av reservdelar löser man med hjälp av AD Bildelar i Ludvika. Karl ser flera fördelar med att ha ett lokalt samarbete, inte minst när det gäller leveranstiderna. Just den här dagen beställdes ett bromsok till en Volvo vid lunchtid. En timme senare fanns det på plats i verkstaden i Grängesberg.

Den som har båt i Väsman och hänger vid småbåtshamnen i Ludvika kommer snart säkert få anledning att hälsa på Karl. Som ny hamnchef ansvarar han bland annat för den av många högt efterlängtade iläggningen.

Med på företagsbesöket var kommunalråden Leif Pettersson och HåGe Persson tillsammans med näringslivschef Erik Odens.

Log Max

Det började 1980 med att Stig Linderholm, Anders Almén, Molle Messing, Micael Olsson och Hans Arvidsson fick en idé om att mekanisera skogsbruket. Sedan 1989 har huvudprodukten varit skördaraggregat, en produkt som Log Max nu är världsledande på. I fabriken i Grangärde designas och tillverkas varje år runt 500 aggregat, varav 70 procent går på export. Tre gånger har man fått ta emot priset Årets exportföretag, som delas ut på Stjärngalan.

Med målet att utöka produktionen flyttades nyligen reservdelslagret till Rosersberg utanför Stockholm. Den extra ytan i Grangärde behövs för att dagens åtta monteringsplatser ska kunna få sällskap av fler.

Kvalitet är ett ledord som genomsyrar hela verksamheten. Sedan 1994 har Log Max varit certifierade enligt ISO 9001, vilket visar att man ständigt förbättrar och justerar verksamheten för att möta kundernas behov. Så långt det är möjligt försöker man använda sig av leverantörer inom en radie på 5–10 mil.

En av de stora utmaningarna framåt är att rekrytera personal med kompetens inom främst hydraulik. Där ser Log Max att Högskolan Dalarna kan spela en viktig roll i att utbilda personer som sedan kan erbjudas jobb inom länet.

Med på företagsbesöket var Ann-Catrin ”Anka” Knudsen och Lena Kansbod från näringslivsenheten tillsammans med Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv. På bilden ser vi även Jon Mattsson och Lars Hjort, vd respektive kommunikationschef på Log Max.

Quant

Quant är en viktig spelare för att verksamheten hos Hitachi Energy i Ludvika ska rulla på så smidigt som möjligt. Företaget ansvarar för underhåll, logistik och avfallshantering på hela sajten, som också är Quants största i Europa. Av de 100 anställda i Ludvika jobbar 60 på underhållssidan och 40 med transporter, där det senare bland annat innebär lossning och lastning av lastbilar.

Globalt har företaget över 3 000 anställda fördelade på närmare 80 sajter. Av dem är sajten i Ludvika unik som den enda där Quant har ett partnerskapsavtal för både maskinunderhåll och logistik.

Framåt är utmaningen att möta den ökade efterfrågan som följer med Hitachi Energys starka tillväxt och expansion. En viktig pusselbit är att hitta rätt och utbildad kompetens, inte minst inom automation. För att ta sig över det hindret försöker Quant bland annat vidareutbilda sin egen personal.

Med på företagsbesöket var Ann-Catrin ”Anka” Knudsen och Lena Kansbod från näringslivsenheten tillsammans med Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv. På bilden ser vi även Per Goldheim och Ulf Andersson, underhållschef respektive platschef på Quant i Ludvika.

Impregna

1924 började Impregna sin verksamhet för träskydd av kraftledningsstolpar och järnvägssliprar. Då liksom nu vid Hällarna i Ludvika, där miljardkoncernen Rundvirke Industrier också har sitt huvudkontor.

– Många gula virkeshögar betyder att vi har sålt många stolpar senaste året. Tallen blir mörkare i färgen först när den har legat på tork i 1–2 år. Vattnet i stolparna måste torka ur så att vi kan trycka in träskyddsmedel, förklarar Erik Karlsson, vd för Impregna och ordförande i moderbolaget Rundvirke Industrier.

På den 13 hektar stora anläggningen i Ludvika jobbar runt 30 personer. På huvudkontoret intill Lyviksvägen sitter ytterligare några till. Koncernen som helhet har runt 210 medarbetare och är Sveriges största specialvirkeskoncern.

Tillsammans med systerfabriken i Kälarne i Jämtland producerar Impregna varje år cirka 150 000 träskyddsbehandlade telefon- och kraftledningsstolpar. Dessa hittar via försäljningsbolaget Rundvirke Poles till kunder över hela världen. Faktum är att stolpar från Impregna finns på samtliga fem kontinenter.

– Livslängden på våra stolpar är minst 60 år. Alla stolpar är också CE-märkta, berättar Erik.

Om bara ett par veckor, den 12 april, trycks den sista kraftledningsstolpen i kreosot i Ludvika. Sedan är doften som har omgett Lyviken i 100 år ett minne blott. I stället kommer Impregna att träskyddsbehandla med RVP Repellent, som är en egenutvecklad och mer miljövänlig metod. Produkten finns inte bara i kraftledningsstolpar, utan även i specialprojekt som Skistars klätterpark i Hammarbybacken i Stockholm.

Via ett långtidsavtal med Trafikverket impregnerar och lagerhåller Impregna också alla järnvägssliprar åt Trafikverket. Cirka 35 procent av järnvägsnätet i Sverige har träsliprar och årligen levererar Impregna upp till 250 000 sliprar som används i det svenska järnvägsnätet.

Den 15 maj firar Impregna sitt 100-årsjubileum med ett stort arrangemang på anläggningen i Ludvika, med många kunder och leverantörer på plats för att fira.

Med på företagsbesöket var kommunalråden Leif Pettersson och HåGe Persson tillsammans med Ann-Catrin ”Anka” Knudsen och Ulrika Andersson från näringslivsenheten.

Wikers Plåt

Wikers Plåt är vad man kallar ett riktigt familjeföretag. 1948 grundade Östen Wiker företaget (under namnet Östen Wikers Plåt), som då ägnade sig åt smides- och plåtarbeten. Nu drivs det i tredje generation av Jens Fagerheim, som började i företaget med att CAD-rita i mitten av 90-talet och tog över ansvaret 2010.

I dag är den huvudsakliga verksamhetsinriktningen för de 15 anställda projektering, leverans och montage av ventilationsanläggningar. Man har även en egen smidesverkstad, ett byggnadsplåtslageri samt en serviceavdelning som bland annat utför OVK-besiktninger.

Under företagsbesöket handlade mycket av samtalet om framtiden och det expansiva läge Ludvika befinner sig i. Bland frågeställningarna ingick vad den enorma tillväxten hos Hitachi Energy kommer att innebära för övriga företag i kommunen samt vad de kan göra för att vara med och bidra på den spännande resan.

Motor-Ola Maskiner & Valhalla Tandvård

Det var Marcus Lindbergs pappa som på 60-talet började sälja bildelar och startade bildemontering i Gonäs. I dag arbetar Motor-Ola Maskiner AB mycket med återvinning och entreprenad (byggen och servicejobb).

Marcus tog över företaget 2007 och i dag är de tolv anställda i Gonäs. Mottot är att när kunden ringer ska de snabbt vara på plats.

Under företagsbesöket berättade Marcus att de har ett bra samarbete med fordonsprogrammet på VBU och gärna tar emot praktikanter därifrån.

Nästa företagsbesök gick till Valhalla Tandvård, som är ett dotterbolag till Motor-Ola. Kliniken drivs av tandläkare Katarzyna Biernacka och här arbetar sex personer. De har en stor kundkrets med både lokala och långväga patienter.

Svenska Skogsplantor

När Jessica Olsson började som platschef för några år sedan tyckte hon nog att det var lite konstigt att vissa av kollegorna pratade om plantorna som om de vore så barn. Men nu köper hon jargongen.

– Alla saker som produceras är viktiga, men de här lever ju, säger hon.

Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog och har 13 fast anställda plus säsongspersonal i Nyhammar. 30 miljoner tallar och granar börjar sina liv här varje år.

Det är INTE bara att stoppa ner ett frö, vänta några månader och vips är det en planta som är färdig att sälja vidare. De ska pysslas om ordentligt.

– Just i dag börjar vi att så för fullt. Vi har nio hus som ger 15 miljoner plantor. Det tar fyra veckor och sedan flyttar vi ut allt på friland och sen sår vi lika mycket till.

Kunderna består av allt från skogsbolag till privatpersoner. En hel del av plantorna fryser de in – efter att de har behandlats mot snytbagge.

Mycket handlar om logistik. Vid sidan av hortonomer och trädgårdsingenjörer jobbar truckförare och maskinoperatörer.

– Det är en häftig blandning av industri och att vårda de här små varelserna, säger Jessica.

Grangärde Bygg & Timmerhus

Snacka om långsiktigt arbete.

– Det som är roligt är att slita och ta i med kroppen. Eller när man får komma ut till någon gammal fäbod och lösa problem. Sedan är det roligt att bevara, att veta att det står i hundra år till.

Anders Henriksson har varit ägare till Grangärde Bygg & Timmerhus sedan 2007. Det är tungt arbete, men han gillar det.

– Sådana här dagar, att få vara ute, då känns det knappt som att man jobbar, säger han.

Under företagsbesöket berättade han om timmerhusen han bygger, om planerna på en ny bygghall – och fick samtidigt tips om bidrag man kan söka för den typen av investeringar. Han pratade om oron när pandemin bröt ut, men där beställningarna snarare ökade, och om de uppenbara fördelarna med att ha en stor arbetsgivare i närheten som knappt kan stava till lågkonjunktur.

– Vi bor i en förlovad kommun. Det måste vara en av de bästa att bo i. Det kan inte vara många andra så små kommuner som har det så här.

Grand Hotell Elektra

Ulla och Bertil tog över hotellet 1996 och äger sedan några år tillbaka även Xhotel (tidigare Rex Hotell) på Engelbrektsgatan. Snart planerar de att dra sig tillbaka och lämna över till nästa generation Köhler i form av sonen Kalle.

Grand har i dag 14 heltidsanställda och sammanlagt 20 personer på lönelistan. De 103 rummen är ofta fullbokade måndag–onsdag med många affärsresenärer på gästlistan. Både svenska och internationella.

Nyligen genomgick lobbyn och restaurangen en renovering i ett lokalt samarbete med inredningsföretaget JC Home. Även de 23 rummen på XHotel har nyligen renoverats.

Busk Frakt & Lastvagnsverkstan Ludvika

Kenneth Busk är glad att han har sina ”uppfinnarjockar”. Med den termen syftar han på en personal som är extremt händiga, kunniga och inte rädda för att lära sig nya saker. Det är förstås klockrent när man driver Busk Frakt och Lastvagnsverkstan Ludvika.

Hans två företag (där det ena är dotterbolag till det andra) finns på Östansbo industriområde under ett och samma tak. Han märker definitivt av den kraftiga uppgången på Hitachi Energy, som ger jobb både direkt och indirekt via underleverantörer.

Det finns också uppenbara logistiska fördelar att ha ett företag som på sina körningar kan passa på att hämta hem reservdelar till de vagnar som verkstaden reparerar.

Kenneth Busk pratar om hur de 15 anställda är ett lag och hur kompetensförsörjningen går bra, bland annat tack vare bra samarbete med VBU.

– Jag är bortskämd. Under mina år är det faktiskt bara en person på åkeriet som sagt upp sig, säger han.

Easy Living

– Det här blir ett förvaltningsår, säger Lotta Lundgren och tillägger att hon ska snygga upp några rum och ta hand om det som finns och förfina.

Sedan hon startade lägenhetshotellet Easy Living 2019 har hon hunnit klara av en pandemi med halverad beläggning och dessutom förvärva ett städföretag. Hon ger intrycket av att trivas och fokuserar på de många erfarenheterna kring kulturkrockar, språkförbistring och logistik som måste lösas – och som gett lärdomar.

Hon är samtidigt tacksam över att ha en sådan bra fastighetsägare som Nicklas Andersson.

– Jag fick komma in här och göra min grej. Vi har jättebra dialog!

Nu är rummen fullbokade till maj och städfirman AB Helmiljö går utmärkt. Senaste förändringen i Easy Living är frukostarna, som uppskattas av gästerna.

– I år ska jag inte utveckla så mycket, utan bara vara trygg i miljön jag är i nu vilket innebär fortsatt arbete med befintliga kundrelationer och än mer fokus på att lyfta personalen och låta dem växa.

Ann-Catrin ”Anka” Knudsen, Ulrika Andersson och Lotta Lundgren.

Ann-Catrin ”Anka” Knudsen, Ulrika Andersson och Lotta Lundgren.

Dala Industrisupport

På måndagen besökte näringslivsutvecklare Ann-Catrin ”Anka” Knudsen Dala Industrisupport i Smedjebacken. Företaget jobbar både i Ludvika och Smedjebackens kommun och finns även i Avesta och Gävle. I Smedjebacken jobbar fyra personer. Deras motto är ”för industrin från industrin”.

– Vi är en närvarande support för industrin och dess kompetensförsörjning som verkligen vill göra skillnad där vi verkar. Vi kommer själva från industrin. Med vår kunskap och erfarenhet har vi skapat en bättre framtid för flertalet industriföretag. Vi vill fortsätta skapa värde för arbetsmarknaden och vårt näringsliv genom rätt förutsättningar för företagen och individer som vill utvecklas inom branschen, berättade Emil Thelin och Janne Henriksson.

De jobbar med utbildning av befintlig personal på plats på kundföretaget, traineeprogram under 6–12 månader och även rekrytering, som kan vara direktrekrytering men även ”hyr-köp” där kundföretaget sedan tar över personalen.

”Anka” hade ett uppdrag till, nämligen att välkomna företaget in i Teknikcollege

– Vi är glada över att få in fler företag till vår lokala styrgrupp. Där tar vi gärna emot fler företag som är intresserade av att vara med, säger hon.

Mindu

Det går bra för Mindu Sweden. Förra årets utsågs man till Årets nya företag på företagsgalan Krafthjulet och i år är man nominerade till priset som Årets företagare.

Mindu sysselsätter 20 personer, varav 14 heltidsanställda, och riktar sig mot processindustrin. På uppdragsbasis hjälper man till med allt från montage till svetsning, fältservice, tillverkning och projektledning. En av spetskompetenserna finns inom gruvindustrin och bland kunderna ingår flera stora, globala bolag.

”Hemma” är verkstaden vid gamla Sörviks plåt, men 95 procent av jobben görs ute på fältet. Både i Sverige och utomlands. I maj flyttar verksamheten till Målarbacken i Ludvika, då behovet av större lokaler har vuxit i takt med företaget.

Leif Pettersson, Ulrika Andersson och Erik Odens från kommunen intill Mindu-trion Johannes Lundberg, Alexander Rudh och Elias Fältskog.

Leif Pettersson, Ulrika Andersson och Erik Odens från kommunen intill Mindu-trion Johannes Lundberg, Alexander Rudh och Elias Fältskog.

Bergslagskyl

Bergslagskyl startades 1952 av Maria Rudhs och Stefans Petterssons farfar. De största kunderna finns inom livsmedelsbutiker, men även storkök, skolor och andra företag.

Överlag kan man säga att de 15 anställda jobbar för bättre miljö och ökad bekvämlighet genom att tillföra värme eller kyla där det behövs.

Bergslagskyl har ett aktivt samarbete med VBU, genom att erbjuda praktikplatser. Det har gett eleverna ovärderlig erfarenhet och företaget flera medarbetare som trivs bra.

På bilden syns Leif Pettersson, Maria Rudh, Stefan Pettersson, Thomas Rudh, Ann-Catrin ”Anka” Knudsen och Ulrika Andersson.

På bilden syns Leif Pettersson, Maria Rudh, Stefan Pettersson, Thomas Rudh, Ann-Catrin ”Anka” Knudsen och Ulrika Andersson.

Clockwork

Många, om än inte alla, företag i kommunen känner av guldläget. Clockwork är ett sådant.

– Vi har kontor på andra orter, men det är här man känner pulsen. Vi har ett större inflöde än kommuner runtom, sade Marcelos Doverholt, själv inflyttad till Ludvika för något år sedan.

En sjunkande arbetslöshet och ökande inflyttning involverar i högsta grad företag som jobbar med rekrytering och bemanning, som Clockwork. På Ludvikakontoret jobbar nu åtta, men förhoppningsvis snart nio personer. Plus att de har personal på plats från andra kontor för att stötta upp.

Clockwork strävar efter att ha goda och nära relationer med sina kunder, som förstås är både arbetsgivare och arbetssökande. Det handlar både om att lotsa rätt och att lära upp inom nya kompetenser.

– Vi har till exempel tagit fram ett traineeprogram tillsammans med Hitachi Energy, med en ganska smal inriktning. Till det har vi anställt en lärare, berättade Veronica Rönngren under fredagens företagsbesök.

Med var från vänster Ann-Catrin ”Anka” Knudsen, HåGe Persson, Ulrika Andersson, Veronica Rönngren och Marcelos Doverholt.

Med var från vänster Ann-Catrin ”Anka” Knudsen, HåGe Persson, Ulrika Andersson, Veronica Rönngren och Marcelos Doverholt.

Modern Ekonomi

Då: Övervåningen till Café Engel.
Nu: Modern Ekonomi.

Strax innan jul firade redovisningsbyrån två år i lokalerna på Engelbrektsgatan. Här trivs man och här blir man kvar, berättade kontorschefen Camilla Ekehov under måndagens företagsbesök. Bland kunderna finns många lokala små och medelstora företag, enskilda firmor och skogsägare.

Ludvikakontoret med sina fem anställda är ett av kedjans åtta kontor i Sverige. Gemensamt för samtliga är att den lokala förankringen är stark och att kontoren har eget ansvar för bland annat utveckling och omsättning. Att kunderna kan sticka in huvudet och hälsa på den som hjälper ens företag med redovisning, lön och bokföring är något som Camilla och kollegorna värderar högt.

Samtalet kom även in på stadens attraktionskraft, möjlighet till praktik under gymnasieutbildningen, landsbygdsutveckling och den planerade arenan i Marnäs.

Med från kommunen var kommunalrådet Leif Pettersson tillsammans med Ann-Catrin ”Anka” Knudsen, Erik Odens och Lena Kansbod från näringslivsenheten.

Med från kommunen var kommunalrådet Leif Pettersson tillsammans med Ann-Catrin ”Anka” Knudsen, Erik Odens och Lena Kansbod från näringslivsenheten.

Dalacc

Lokalproducerad enkelhet har varit ledorden för Dalacc sedan starten hösten 2020, då Rose-Marie Engström och Mattias Ericson gick ihop och startade byrån. Nu hjälper de tio anställda på kontoret på Storgatan cirka 350 aktiva kunder i närområdet med redovisning, revision och rådgivning.

Byrån lägger mycket kraft på att ligga i framkant i den snabba teknikutvecklingen, men är samtidigt noga med att inte glömma människan och det fysiska mötet. Man försöker på olika sätt också bidra till utvecklingen av det lokala näringslivet, bland annat genom att hålla i utbildningar och delta i olika vd-forum. Dalacc har även ett väl utvecklat samarbete med VBU.

Vid företagsgalan Krafthjulet förra året utsågs Dalacc till Årets företagare. I höstas utsågs man till Årets framtidsbyrå av branschorganisation FAR, med prisutdelning i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Rose-Marie Engström, Anita Karadza och Mattias Ericson från Dalacc tillsammans med Leif Pettersson och Ann-Catrin ”Anka” Knudsen från Ludvika kommun.

Rose-Marie Engström, Anita Karadza och Mattias Ericson från Dalacc tillsammans med Leif Pettersson och Ann-Catrin ”Anka” Knudsen från Ludvika kommun.

Afry

Kontorschefen Emma Graaf (till vänster) är själv utflyttad Ludvikabo, som undrade om det skulle vara möjligt att få jobb och flytta hem igen för en person med hennes utbildning. Svaret är ett rungande ja. Här på Afry finns det här glada gänget som bevisar detta. De anställda på Afry har olika spetskompetens och kommer från platser både i Sverige och utanför.

– Jag vill att folk ska få upp ögonen för att Afry har ett kontor här. Vi kan ta hand om alla typer av ingenjörer. Det finns jättemycket man kan jobba med i Ludvika om man utbildar sig, berättar hon.

Om byggbranschen svalnat något gäller det omvända för alla typer av miljö- och hållbarhetsfrågor. Vad händer när man bryter nya typer av metaller? Hur påverkar batterier naturen? Vad behöver man räkna på när man ska producera el från vindkraft och sol?

– Vår kundbas är helt flexibel, eftersom vi jobbar med ”allt” och kan vara föränderliga, säger Emma.

Torsdagens företagsbesök på Afry handlade om allt från Ludvikas utveckling och bostadsförsörjning till nätverkande mellan företag och möjligheten att ta emot studenter som gör examensarbeten.

Emma Graaf, Matilda Nilsson, Marie Janus och i bakgrunden Bibbi Björk och Hans de Rot – alla Afry, serviceutvecklare Lena Kansbod, kommunalråd Leif Pettersson och näringslivsutvecklare Ann-Catrin ”Anka” Knudsen från Ludvika kommun.

Emma Graaf, Matilda Nilsson, Marie Janus och i bakgrunden Bibbi Björk och Hans de Rot – alla Afry, serviceutvecklare Lena Kansbod, kommunalråd Leif Pettersson och näringslivsutvecklare Ann-Catrin ”Anka” Knudsen från Ludvika kommun.

Kontakta oss

Ludvika kommun

info@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: