Våra spännande prao-platser

Vad jobbar vi med på Ludvika kommun egentligen? Väldigt mycket, är det korta svaret. Här listar vi praoplatser efter ditt intresse!

Här nedanför finns en lång lista med våra platser för prao. Varje arbetsplats har en beskrivning och en kontaktperson som du kan ringa eller mejla om du vill veta mer.

Läs mer om yrkena

I beskrivningen av varje arbetsplats finns ett eller flera exempel på yrken som man kan ha om man jobbar där. Man kan läsa mer om många av yrkena genom att klicka på dem.

Så söker du en praoplats

I beskrivningen av varje arbetsplats finns en kontaktperson listad. Ring eller mejla personen så får du veta mer om möjligheterna till prao just där. Välkommen att höra av dig!

Var finns praoplatsen?

På bilderna ovanför varje arbetsplats finns en bild som visar byggnaden, eller en av de byggnader, där verksamheten finns.

Stadshuset

På Stadshuset får du träffa personer som jobbar med de politiska beslut som fattas inom Ludvika kommun. Politikerna bestämmer bland annat vad kommunen ska satsa på och vad det får kosta. På Stadshuset finns också kommunikatörerna, som informerar invånarna i kommunen om saker som görs inom kommunen, litegrann som en journalist.

För dig som gillar

Att vara nyfiken, ta reda på saker och lära sig mer. Utredarna som jobbar här lär sig mer om ett ämne och presenterar det för de politiker som ska bestämma hur kommunen ska göra i olika frågor.

Passar dig som vill bli

Jurist Länk till annan webbplats., kommunikatör Länk till annan webbplats., utredare Länk till annan webbplats., journalist Länk till annan webbplats.

Kontaktperson

Jessica Rosengren, verksamhetschef kansli och kommunikation
jessica.rosengren@ludvika.se, 0240-866 56

Näringslivsenheten

Det är viktigt för kommunen att de som driver företag här får den hjälp de behöver. Det jobbar vi med på näringslivsenheten. Vi hjälper de som driver företag att hitta rätt person att prata med om man vill bygga något, börja servera mat, eller om man behöver hjälp att anställa folk. Det kan också handla om att hjälpa någon som vill starta företag här, eller ett företag som letar efter mark att bygga på.

För dig som gillar

Att träffa olika människor, att komma ut och se olika företag, föreningar och besöksmål (till exempel sevärdheter som lockar turister) i hela kommunen. Detta passar dig som kan komma med idéer som utvecklar företagandet i Ludvika kommun.

Passar dig som vill bli

Företagare Länk till annan webbplats. (alltså att driva ett företag), eller dig som vill jobba med olika typer av utvecklingsfrågor. Näringslivsutvecklare Länk till annan webbplats. jobbar för att göra det så bra som möjligt för företagen i kommunen, både de som redan finns och de som vill finnas där.

Kontaktperson

Erik Odens, näringslivschef
erik.odens@ludvika.se, 0240-862 52

Ekonomi

En kommuns ekonomi är komplicerad. De som jobbar här hjälper till att hantera skattebetalarnas pengar. Det är mer än en miljard kronor per år. De gör också en budget. Det är ett dokument som visar vad pengarna ska gå till. När året är slut tittar man på vad man faktiskt fick för pengarna och att man inte använde mer än vad man hade. Dessutom köper en kommun jättemycket varor (saker) och tjänster (hjälp med att göra arbete som kommunen själv inte gör).

För dig som gillar

Demokrati och att förstå hur samhället fungerar. I en kommun finns ett tydligt samband mellan samhällsfrågor och ekonomi.

Passar dig som vill bli

Ekonom Länk till annan webbplats., controller Länk till annan webbplats. (en som undersöker vad vi faktiskt får för pengarna), inköpare Länk till annan webbplats..

Kontaktperson

Åsa Grans, ekonomichef
asa.grans@ludvika.se, 0240-862 23

HR

HR står för human resources. Det betyder personalavdelning. De som jobbar här ser till att kommunen kan anställa rätt personer. Sedan tar de hand om dessa personer när de har blivit anställda. Det är viktigt att de som jobbar inom kommunen får utbildning, att deras arbetsmiljö är bra och att de får den lön de ska ha. Allt detta gör Verksamhetsområde HR.

För dig som gillar

Att jobba med människor och att hjälpa till i olika frågor som rör anställda.

Passar dig som vill bli

HR-generalist Länk till annan webbplats., löneadministratör Länk till annan webbplats..

Kontaktperson

Anna Källsved, HR-chef
anna.kallsved@ludvika.se, 0240-861 21

IT-center

Mer och mer i vårt samhälle görs med hjälp av datorer. Det gäller även kommunens verksamhet. IT-center har hand om användarnas datorer, telefoner och en del annan teknisk utrustning. Men de ansvarar också för de datasystem som behövs inom kommunens alla verksamheter. IT-Center är ett samarbete mellan Ludvika och Smedjebackens kommuner.

För dig som gillar

Teknik, service och utveckling och att lära dig om hur samhället blir allt mer digitalt.

Passar dig som vill bli

IT-tekniker Länk till annan webbplats., systemtekniker Länk till annan webbplats., programmerare Länk till annan webbplats..

Kontaktperson

Annika Fridlund, kundansvarig på IT-center
annika.fridlund@ludvika.se, 0240-861 15

Folkets hus.

Upphandlingscenter finns i Folkets hus.

Upphandlingscenter

Det finns lagar som styr hur en kommun köper varor (saker) och tjänster (hjälp med att göra arbete som kommunen själv inte gör). Lagarna är till för att det ska bli rättvist. Upphandlingscenter finns i Ludvika, men hjälper sju kommuner i Dalarna att göra bra och riktiga upphandlingar. Dessutom jobbar de för hållbarhet. Det betyder att varorna och tjänsterna ska vara bra för både miljön och oss människor.

För dig som gillar

Att vara med och påverka vilka leksaker våra barn leker med, vilken mat de äldre på boenden får äta och vilken typ av bilar kommunens anställda kör i sina jobb.

Passar dig som vill bli

Upphandlare Länk till annan webbplats..

Kontaktperson

Maria Fridholm, enhetschef Upphandlingscenter
maria.fridholm@ludvika.se, 0240-866 34

Fritid och idrott

I Ludvika kommun finns massor av föreningar som använder fotbollsplaner, ishockeyhallar, bassänger, skidspår, löparbanor och mycket mer. Fritid och idrott har personal som sköter alla anläggningar. De gör sitt bästa för att kommunen ska ha ett bra utbud för fritid och idrott, helt enkelt.

För dig som gillar

Idrott och hälsa, föreningsfrågor och aktiviteter. Här får du lära dig mer om hur det är att sköta en idrottsanläggning och att ansvara för aktiviteter för personer med funktionsvariationer.

Passar dig som vill bli

Anläggningsskötare, föreningskonsulent Länk till annan webbplats., simlärare Länk till annan webbplats., administratör Länk till annan webbplats..

Kontaktperson

Peter Hoxell, verksamhetschef
peter.hoxell@ludvika.se, 0240-862 60

Kultur och ungdom

Kultur är sådant som konst, musik och litteratur, platser, byggnader, miljöer och mycket mer. Kultur ska göra livet bättre och roligare för oss som bor här. Inom kultur och ungdomr finns också våra fritidsgårdar, bibliotek och vår ungdomskonsulent. Det är viktigt för oss att de unga som bor i vår kommun har någon som lyssnar på dem och att de kan påverka. Det jobbar ungdomskonsulenten med.

För dig som gillar

Demokrati och att jobba för att unga, syns och hörs. Hos oss får du också chansen att se jobbet på en fritidsgård från en vuxens perspektiv. På biblioteket får du fördjupa dig i böckernas värld.

Passar dig som vill bli

Fritidsledare Länk till annan webbplats., ungdomskonsulent Länk till annan webbplats., kultursekreterare Länk till annan webbplats., bibliotekarie Länk till annan webbplats..

Kontaktperson

Peter Hoxell, verksamhetschef
peter.hoxell@ludvika.se, 0240-862 60

Miljö och bygg

Miljö och bygg består av tre delar. Den ena är bygglov. De som jobbar där ger tillåtelse till den som till exempel vill bygga ett hus. Den andra är livsmedel. De kontrollerar till exempel de restauranger som finns i kommunen. Den tredje är miljö och hälsa. De undersöker bland annat våra badvatten och kontrollerar att företag inte släpper ut farliga ämnen.

För dig som gillar

Om du gillar kemi och biologi är det här stället för dig! Men det kan också vara så att du gillar att hjälpa människor. Miljö och bygg måste följa lagar och regler så det är bra om du gillar ordning och reda.

Passar dig som vill bli

Livsmedelsinspektör Länk till annan webbplats., miljöinspektör Länk till annan webbplats., bygglovshandläggare Länk till annan webbplats..

Kontaktperson

Anna Andersson, Verksamhetschef Miljö och Bygg
Anna.andersson5@ludvika.se, 0240-862 61

Planering

Planering jobbar med hur olika delar av kommunen ska se ut och vad som ska byggas där. Det är precis som i spelet SimCity, där man planerar var det ska finnas bostäder, affärer, industrier och vägar. Planering ser också till att vissa saker skyddas, så att man till exempel inte bygger i natur som vi vill ha kvar.

För dig som gillar

Att lösa problem och att jobba tillsammans! Här får man jobba i projekt, samarbeta, ta hjälp av andras kunskaper och framför allt lära sig en massa. Man får jobba både med den hur platser ska se ut och med människorna som ska bo och jobba där.

Passar dig som vill bli

Samhällsplanerare Länk till annan webbplats., landskapsarkitekt Länk till annan webbplats., GIS-ingenjör Länk till annan webbplats., planarkitekt Länk till annan webbplats.

Kontaktperson

Anne-Karin Grönvold, planeringschef
anne-karin.gronvold@ludvika.se, 0240-867 93

Teknik och projekt

Mycket av det som syns utomhus runtom i kommunen kommer från teknik och projekt. De bygger våra lekparker, håller ordning i våra skogar och parker, ser till att det är snyggt på gator och torg. De bygger, lagar och underhåller saker. Och mitt i vintern, när vi andra sover, plogar de snö.

För dig som gillar

Praktiska sysslor, att vara utomhus och inte sitta still, köra maskiner.

Passar dig som vill bli

Maskinförare Länk till annan webbplats., lastbilsförare Länk till annan webbplats., projektledare Länk till annan webbplats., röjningsarbetare Länk till annan webbplats., parkarbetare Länk till annan webbplats.

Kontaktperson

Göran Gullbro, verksamhetschef teknik och projekt

goran.gullbro@ludvika.se, 0240-861 54

Skolan

Du som läser det här går förmodligen själv i skolan. Du kanske tänker "varför skulle jag vilja göra prao där?". Men lärarna ser skolan från ett annat håll – och det kommer du också att göra! För lärarna är mötet med er elever det viktigaste och här får du chansen att förstå ännu bättre hur de gör för att sprida sina kunskaper.

För dig som gillar

Att berätta om saker och lära andra sådant du kan. Lärare gillar kontakten med andra människor och att hjälpa dem.

Passar dig som vill bli

Lärare, specialpedagog

Kontaktperson

Elisabeth Burman, verksamhetschef skola

elisabeth.burman@ludvika.se, 0240-861 90.

Hemtjänsten

Hemtjänst är till för äldre personer som behöver stöd och hjälp med olika saker i sitt hem. Det kan vara sådant som städning, matlagning och att handla. De som jobbar inom hemtjänsten åker alltså runt till de äldre och hjälper dem med sådana saker.

För dig som gillar

Att hjälpa andra människor. Många som jobbar inom vård och omsorg berättar om hur bra det känns inombords när man kan hjälpa någon som är i behov av stöd. Man får mycket tacksamhet tillbaka.

Passar dig som vill bli

Undersköterska Länk till annan webbplats., sjuksköterska Länk till annan webbplats., vårdbiträde Länk till annan webbplats..

Kontaktperson

Susan Ludvigsson, verksamhetschef hemtjänsten

susan.ludvigsson@ludvika.se, 0240-860 92

Särskilda boenden

Särskilt boende är till för de människor som av olika anledningar inte klarar av att bo hemma. Det finns olika former av särskilda boenden. De är anpassade efter hur mycket hjälp personerna som bor där behöver. Särskilt boende med heldygnsomsorg innebär att en äldre person bor i en lägenhet som har gemensamma lokaler i samma byggnad. De som jobbar på särskilda boenden hjälper de äldre med sådant de inte klarar av själva.

För dig som gillar

Att hjälpa andra människor. Många som jobbar inom vård och omsorg berättar om hur bra det känns inombords när man kan hjälpa någon som är i behov av stöd. Man får mycket tacksamhet tillbaka.

Passar dig som vill bli

Undersköterska Länk till annan webbplats., sjuksköterska Länk till annan webbplats., vårdbiträde Länk till annan webbplats..

 

Pernilla Elings-Pers, verksamhetschef särskilt boende

pernilla.elings-pers@ludvika.se, 0240-864 58

Kontakta oss

Ludvika kommun

info@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: