Nyhet

Bokslutskommuniké 2023

Ludvika kommun gör för verksamhetsåret 2023 ett överskott på en miljon kronor, efter både intäkter och kostnader på närmare 2,4 miljarder kronor.

Det blev ett överskott eftersom både skatteintäkterna från invånarna och intäkterna från våra bolag var högre än budgeterat. Detta trots att driften av nämndernas verksamheter kostade drygt 100 miljoner kronor mer än beräknat.

Trots lågkonjunkturen har kommunen en fortsatt stabil ekonomi på koncernnivå, där vi även räknar med hur det går för våra bolag. Det skapas nya jobb i det lokala näringslivet och befolkningsutvecklingen är positiv tack vare ökad inflyttning. Kommunen är inne i en tillväxtperiod och som helhet är vi starka framåt.

Samtidigt som vi ser tendenser till ökade skatteintäkter behöver alla våra verksamheter ses över för att klarlägga var driftunderskottet på 100 miljoner kronor kan minskas. Sådana åtgärder ska genomföras så att vi ger en fortsatt god service till invånarna och når våra mål, med stort fokus på grundläggande verksamheter som skola och omsorg. Kortfattat handlar det om att använda pengarna och resurserna på ett så bra sätt som möjligt. Vi behöver också ytterligare stärka näringslivets förutsättningar och öka folkmängden.

Den högre kostnadsnivån har flera orsaker, där några har varit svåra att påverka på kort sikt. De senaste årens höga inflationstakt i samhället är en viktig förklaring till att kostnaderna steg för sådant som tjänstepensioner, löner och livsmedel. Bland övriga orsaker finns fler och dyrare köp av platser på behandlingshem för barn och unga. Även inom funktionshinderområdet ökade köpen av boendeplatser.

Nämnderna investerade för drygt 70 miljoner kronor. Kringarbeten till Trafikverkets riksvägsprojekt Genomfart Ludvika, renovering av Sporthallen samt asfaltering av gator var några av de större projekten.

Leif Pettersson
Kommunstyrelsens ordförande (S)

Maria Skoglund
Kommundirektör och vd för Ludvika kommun Stadshus AB

Bokslutskommunikén visar översiktligt hur det gick för vår kommun i fjol, med fokus på ekonomin. Uppgifterna är preliminära och kan komma att ändras i den mer innehållsrika årsredovisning som fullmäktige ska fastställa den 13 maj 2024. Årsredovisningen kommer bland annat att visa hur det gick för hela kommunkoncernen, inklusive våra bolag.

Ladda ner bokslutskommunikén

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 20 feb 2024

Uppdaterad: 20 feb 2024