Nyhet

Information om planvärmen på konstgräset

Varför slår ni inte på planvärmen så att det går att spela fotboll på konstgräset vid Hillängen?

Efter helgens kraftiga snöfall har den frågeställningen varit högaktuell. Vi vill därför passa på att förklara de tekniska förutsättningarna och berätta vad anläggningen klarar av.

  • Under konstgräsplanen ligger ett rörsystem som hämtar överskottsvärme från ishallen. Kapaciteten räcker för att värmeslingorna ska hålla borta is vid någon enstaka minusgrad. När kylmaskinen i ishallen stängs av för säsongen tillförs ingen värme.
  • Vid låga temperaturer och mycket snö är värmen inte tillräcklig för att smälta snön.
  • Planen mäter ungefär 6 500 kvadratmeter och tar cirka fyra timmar att snöröja. Vid kraftigt snöfall väntar vi tills det har slutat snöa.
  • Möjlighet att koppla på fjärrvärme finns, till en månadskostnad på 200 000–500 000 kronor (beroende på antalet minusgrader). Fjärrvärme är inte tillräckligt för att smälta stora mängder snö.

Ludvika kommun har nära dialog med experter på fotbollförbundet för att optimera konstgräsplanen efter förutsättningarna.

Samverkan

Vi kommer framåt även att kontakta föreningar i ett tidigare skede när vi ser att väderleken omöjliggör träningar eller matcher.

Har ni frågor, funderingar eller förslag är ni varmt välkomna att höra av er! Det är tillsammans vi hittar de bästa lösningarna.

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 19 mar 2024

Uppdaterad: 19 mar 2024