Nyhet

Alva Lundgren, Viktor Nordin och Mohamad Zamar.

Alva Lundgren, Viktor Nordin och Mohamad Zamar.

Paviljongen i Stadsparken återuppbyggs enligt originalritningar

Paviljongen i Stadsparken uppfördes ursprungligen 1934. 90 år senare ska den invigas en andra gång, återuppbyggd enligt originalritningar.

– Det blir en återgång till det kulturhistoriskt riktiga, säger stadsarkitekt Jonatan Henriksson.

Inne i en av bygghallarna på Malmenskolan i Grängesberg hittar vi eleverna Alva Lundgren, Viktor Nordin och Mohamad Zamar. Under ledning av Anders ”Blomman” Blomkvist snickrar de på paviljongens nya tak.

– Här kan vi jobba på i en väderskyddad och bra miljö. Vi bygger taket så långt som möjligt innan vi demonterar det och märker upp bitarna. Sedan kör vi in allt till Ludvika och sätter ihop taket, berättar ”Blomman”, som var med och återställde Cassels efter den ödesdigra branden 1992.

Taket till paviljongen byggs med samma dimensioner och utseende som det grönmålade originalet från 1934.

Uppskattat uppdrag

Alva och Viktor går sista året på bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning husbyggnad. Mohamad läser på byggvux. Trion uppskattar att få bygga något beständigt.

– Ibland bygger vi grejer på utbildningen och river dem direkt efter. Det här är mycket roligare, säger Alva och sneglar på det fina furuvirket.

Tillgänglighetsanpassas

Av den nuvarande paviljongen blir bara de svarta pelarna kvar. Den slitna sockeln kommer att rivas för att byggas om och upp med nytt, fräscht virke.

– Den blir ett steg lägre och tillgänglighetsanpassas med ramp. Själva golvytan blir lite större än i dag, säger ”Blomman”.

Klar innan vintern

Arbetena i Stadsparken drar i gång när nationaldagens och sommarens arrangemang är avslutade. Även i de byggmomenten kommer elever från Malmenskolan att stå för allt det praktiska. Ambitionen är att paviljongen ska vara färdigbyggd innan vintern.

– Vi håller tummarna för en fin sensommar och höst.

Anders ”Blomman” Blomkvist.

Anders ”Blomman” Blomkvist.

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 02 maj 2024

Uppdaterad: 02 maj 2024